Most smrti vŕzga. Janovčanov pod ním nepustili do domovov

TA3 TASR
20.8.2018 13:14

Talianske úrady sa rozhodli dočasne odoprieť prístup do svojich domov občanom evakuovaným z okolia zrúteného diaľničného mosta v Janove. Podľa hovorcu talianskych hasičov Lucu Cariho ide o preventívne opatrenie, ktorého dôvodom je vŕzganie ozývajúce sa zo zrúteného mosta.

Po svoje veci sa už vrátiť nemôžu

"Zdá sa, že zvuky, aké most vydáva, sú iné než tie, ktoré sme počuli v predchádzajúcich dňoch," povedal Cari, ktorého citovala agentúra DPA. Ľudia, ktorých evakuovali z panelákov pod mostom, si tak už teraz nemôžu chodiť pre svoje veci.

Talianska agentúra ANSA informovala, že úrady vylúčili možnosť, že by vŕzganie mohol spôsobovať vietor, a jeho príčinu preverujú. Škrípajúce zvuky podľa hasičov vychádzajú z východnej časti zrúteného betónového mosta. Hasiči na tomto úseku prerušili odpratávacie práce, s ktorými však pokračujú v iných častiach okolia mosta.

Zanedbanie odmietajú

Časť diaľničného mosta Ponte Morandi v Janove sa v utorok 14. augusta krátko predpoludním zrútila počas prudkej búrky, pričom zo 45-metrovej výšky spadlo aj viac než 30 osobných i nákladných vozidiel. Oficiálny počet obetí stanovili talianske úrady v nedeľu na 43 mŕtvych. Medzi poslednými menami pridanými na zoznam obetí bola trojčlenná taliansko-jamajská rodina vrátane deväťročného dievčatka. Ťažko poškodený vrak ich vozidla objavili v troskách mosta v noci na sobotu. Príčina nešťastia je predmetom vyšetrovania.

Talianska vláda v piatok oficiálne spustila proces odobratia licencie diaľničnej spoločnosti Autostrade per l'Italia, ktorej pripisuje zodpovednosť za nešťastie. Podľa premiéra Giuseppeho Conteho táto spoločnosť nesie zodpovednosť za celú tragédiu a nemôže sa z nej vykúpiť ani prísľubom znovuvybudovania janovského diaľničného mosta. Samotná spoločnosť akékoľvek zanedbanie v prípade odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok