Vodca sýrskej opozície odstúpil z funkcie

TA3, TASR
24.5.2012 13:24

Líder hlavného sýrskeho opozičného bloku Burhán Ghaljún formálne odstúpil zo svojej funkcie. Po dvojdňovom rokovaní v Istanbule o tom informovala Sýrska národná rada.

Vodca sýrskej opozície odstúpil z funkcie
SITA

Predseda opozičnej Sýrskej národnej rady (SNC) Burhán Ghaljún v dôsledku rastúcej kritiky odstúpil zo svojej funkcie. SNC dnes po schôdzke v tureckom Istanbule oznámila, že jeho rezignáciu prijala. Ghaljún povedie organizáciu, zastrešujúcu rôzne skupiny sýrskej opozície, až do 9. júna, keď sa uskutoční voľba jeho nástupcu.

Sýrska národná rada, ktorej členmi sú najmä  exulanti, vystupuje ako medzinárodná tvár sýrskej opozície a kontaktný partner pre Západ. Ghaljún ju viedol od jej vzniku na jeseň 2011. Na májovom zasadnutí ho po tretí raz zvolili za predsedu SNC s trojmesačným mandátom.

Rada pod jeho vedením sa stala terčom stále silnejúcej kritiky za údajnú neschopnosť pri koordinácii kampane voči sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi. Niektoré skupiny dokonca pohrozili odchodom z rady. Výbor SNC prisľúbil, že súčasne s výmenou lídra prebehne aj rekonštrukcia orgánu, aby zastupoval širšie spektrum nejednotných opozičných skupín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok