Rekonštrukcia hotela i nové námestie. Centrum Bratislavy čakajú zmeny

TA3 TASR
18.8.2018 08:53

Rekonštrukcia chátrajúceho objektu bývalého hotela Kyjev v centre Bratislavy by sa mohla začať počas budúceho roka. Spustenie prác bude však záležať od získaných povolení a trvať bude minimálne 12 až 16 mesiacov. Povedal to Peter Schmidt z britskej spoločnosti Lordship, ktorá je cez svoju dcérsku firmu SK Centre vlastníkom hotela.

Rekonštrukcia hotela i nové námestie. Centrum Bratislavy čakajú zmeny
SITA/Diana Černáková

"Plán spoločnosti je rekonštrukcia budovy bývalého hotela Kyjev. Momentálne pripravujeme podklady pre architektonickú súťaž na ideový návrh riešenia fasád. V poslednom kvartáli roku 2018 by sme chceli predložiť dokumentáciu pre územné rozhodnutie," spresnil. Developer už začiatkom tohto roka avizoval, že plánuje investíciu vo výške 80 až 100 miliónov eur. V zámeroch sú aj podzemné garáže pre takmer 500 áut. V súlade s územným plánom zóny pribudne kancelárska budova na časti parkoviska pri Špitálskej ulici. Úplné nové námestie vznikne medzi ulicami Rajská a Cintorínska ako mestská kultúrna križovatka.

Pri rekonštrukcii chce investor nadviazať na architektúru budovy v plnom objeme a s novým opláštením. V roku 2008 bola realitná kríza a pre nerentabilitu hotela ho musel vlastník zatvoriť v roku 2011. V júni tohto roka sa fasáda chátrajúceho hotela zmenila vďaka streetart festivalu na jedno z najväčších umeleckých diel v histórii Slovenska.

Hotel Kyjev, vysoký 65 metrov a s 19 podlažiami, postavili v roku 1973. V tom čase sa považoval za architektonický skvost a bol najvyššou stavbou v časti Staré Mesto. Mal kapacitu 380 lôžok v 180 izbách a piatich apartmánoch, na 15. poschodí mal vlastný apartmán dokonca aj prezident. Vlastníkom budovy je od roku 2004 spoločnosť Lordship.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok