Obama vidí americké storočie, USA podľa neho nik nezastúpi

TASR
24.5.2012 11:43

Spojené štáty budú pokračovať vo svojej "výnimočnej" vedúcej úlohe vo svete, od ekonomiky, globálnu bezpečnosť až po boj za ľudskú dôstojnosť a slobodu. Vyhlásil to v stredu americký prezident Barack Obama.

Obama vidí americké storočie, USA podľa neho nik nezastúpi

Na stretnutí s kadetmi Akadémie vzdušných síl v Colorado Springs ďalej uviedol, že o Amerike vládne "nová mienka". "Vidím to kdekoľvek idem, od Londýna a Prahy, po Tokio a Soul, po Rio a Jakartu," povedal.

Obamove vyjadrenia prichádzajú pred pondelkovým štátnym sviatkom Dňa obetí vojny, kedy v USA vzdávajú hold padlým vojakom. Obama sa odvolával na diplomatické a vojenské úspechy Spojených štátov uplynulých rokov, vrátane vedúcej úlohy v Afganistane a Líbyi, práci v Ugande na výcviku miestnej armády v boji s povstalcami, dodávok pomoci americkými leteckými silami pre cunami postihnutú oblasť Japonska a nové vojenské partnerstvo s Austráliou.

"Vidím americké storočie, pretože máme najsilnejšie spojenectvá a žiadna iná krajina sa neusiluje o úlohu, ktorú my hráme v globálnych otázkach, žiadna iná krajina nemôže hrať úlohu, akú my hráme globálnych otázkach," povedal Obama. Hoci prezidentovo vystúpenie v akadémii nebolo politické, všetko, čo hovorí počas aktuálneho volebného roku, je ako také vnímané. V tomto zmysle Obama reagoval na obvinenia svojho republikánskeho súpera Mitta Romneyho a ďalších republikánov, že vedie krajinu čoraz horšie a že oznámením o stiahnutí vojakov z Afganistanu s veľkým predstihom oslabuje americkú armádu a oživuje povstalecký Taliban.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok