Slovenskí vedci vyvinuli ponožky proti kliešťom. Sú ako repelent

TA3 TASR
15.8.2018 13:23

Vedci z Parazitologického ústavu Slovenskej akadémie vied vyvinuli protikliešťové ponožky na báze prírodných látok s repelentným účinkom. Predstavia ich na medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstave Agrokomplex v Nitre. Informovala o tom hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

Slovenskí vedci vyvinuli ponožky proti kliešťom. Sú ako repelent
TASR/František Iván

"Vedci odprezentujú prototyp funkčného vlákna Prolen Tickfree s modifikáciou na báze prírodných látok s repelentným účinkom proti kliešťom. Návštevníkom Agrokomplexu ukážu odborníci vzorky vlákna, funkčné textílie, ako aj ich prvý komerčný výrobok - ponožky s protikliešťovou funkciou," uviedla Hucáková. Projekt spája nové prístupy v parazitológii s chemickými technológiami pre ochranu ľudí a domácich zvierat pred kliešťami a nebezpečnými chorobami, ktoré na nich prenášajú.

Súčasťou expozície bude aj ukážka budúcich odevných doplnkov pre ľudí a postrojov pre domáce zvieratá s protikliešťovou ochranou. Tie sú priebežne testované partnermi projektu na Univerzite P. J. Šafárika v Košiciach a na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok