Indovia idú do vesmíru, chystá sa tam posádka i s vlajkou

TA3 TASR
15.8.2018 12:19

India do roku 2022 vyšle do vesmíru svoju prvú ľudskú posádku, čím by sa po Rusku, USA a Číne stala štvrtou krajinou sveta s takýmto výsledkom. Vyhlásil to v stredu indický premiér Naréndra Módí počas prejavu pri príležitosti indického Dňa nezávislosti.

Indovia idú do vesmíru, chystá sa tam posádka i s vlajkou
SITA/AP

"India vždy napredovala vo vesmírnej vede, my sme sa však rozhodli, že v roku 2022, keď India zavŕši 75 rokov svojej nezávislosti - alebo ešte skôr -, syn alebo dcéra Indie pôjde do vesmíru so štátnou vlajkou v ruke," povedal Módí, ktorého cituje agentúra Reuters.

V roku 1984 sa stal Rákeš Šarma prvým Indom, ktorý letel do vesmíru; tento let však zabezpečoval bývalý Sovietsky zväz. V uplynulých rokoch dosiahla Indická vesmírna agentúra pozoruhodné výsledky vrátane vypustenia desiatok družíc alebo vyslania sond k Mesiacu a Marsu.

Indický program vesmírnej misie s ľudskou posádkou bol verejnosti predstavený v roku 2004 a ISRO preň vyvinula kľúčové technológie a testuje posádkový modul. India získala nezávislosť od Británie 15. augusta 1947 a oslavuje 71. výročie svojej suverenity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok