PR správa

SIEA zverejnila podmienky, ako môžu podnikatelia využiť kreatívne vouchery na služby architektov

PR
15.8.2018 11:02

Slovenská inovačná a energetická agentúra zverejnila Výzvu na predkladanie žiadostí o kreatívne vouchery v prvom zo štyroch podporovaných odvetví kreatívneho priemyslu. Podnikatelia sa môžu už teraz pripraviť na predkladanie žiadostí o vouchery, ktoré pokryjú 50 % nákladov za služby architektov.

SIEA zverejnila podmienky, ako môžu podnikatelia využiť kreatívne vouchery na služby architektov
SITA/AP (ilustračná fotografia)

Kreatívne vouchery sú určené pre mikro, malé a stredné podniky, ktoré majú záujem inovovať a využiť pritom služby z vybraných oblastí kreatívneho priemyslu. Nová forma európskej pomoci je súčasťou národného projektu Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry „Podpora rozvoja kreatívneho priemyslu na Slovensku“. V rámci projektu, ktorý je financovaný z Operačného programu Výskum a inovácie, budú v nasledujúcich rokoch vydané vouchery v hodnote 7,5 milióna € pre minimálne 1 500 podnikov.

Ako prvé boli zverejnené podmienky pre vouchere na služby architektov. Na prvú výzvu je vyčlenených 1 000 000 €. Minimálna hodnota vouchera je 1 000 €, maximálna 10 000 €. Ako druhá v poradí bude v priebehu niekoľkých dní zverejnená výzva k voucherom na služby dizajnérov s celkovou využiteľnou sumou 500 000 €. Maximálna hodnota vouchera v tomto odvetví je 5 000 €. Podnikatelia, ktorí získajú voucher, zaplatia celú zákazku a po predložení kompletnej dokumentácie im SIEA voucher spätne preplatí. Termín na využitie voucherov je limitovaný. Podnikatelia sa môžu rozhodnúť, či podajú žiadosť do prvého kola hodnotenia s termínom ukončenia realizácie svojho projektu do 31. októbra 2018 alebo do druhého kola s termínom ukončenia do 31. januára 2019.

Okrem samotnej Výzvy na predkladanie žiadosti o voucher, ktorá obsahuje podmienky poskytnutia kreatívneho vouchera, je na stránke národného projektu www.vytvor.me zverejnená aj príručka pre žiadateľa s podrobným návodom, ako postupovať. „Prvým krokom je výber dodávateľa kreatívnej služby, ktorý treba urobiť ešte pred samotnou online registráciou žiadosti o voucher. Podnikatelia pri tom využívajú formuláre, ktoré im pomôžu pripraviť cenový prieskum na stanovenie požadovanej hodnoty kreatívneho voucheru,“ uviedol manažér komunikácie SIEA Stanislav Jurikovič.

K dispozícii sú vzorové formuláre k vypracovaniu zadania pre zhotovenie cenovej ponuky, určené na uľahčenie kalkulácie ceny za služby a diela, ktoré majú byť predmetom podpory, a tiež formuláre k vyhodnoteniu cenových ponúk, ktoré si žiadateľ musí zabezpečiť najmenej od troch potenciálnych dodávateľov. Formuláre sú súčasťou žiadosti o voucher a ich použitie je povinné.

Online registrácia záujemcov o vouchery, týkajúce sa služieb a diel z oblasti architektúry, bude otvorená od 23. augusta 2018. Registrácia pre vouchery týkajúce sa dizajnu bude spustená najneskôr začiatkom septembra 2018. Registrovať sa bude možné na webovej stránke národného projektu počas pracovných dní v čase od 12,00 hod. do 20,00 hod.

Pri elektronickej registrácii vyplní podnikateľ registračný formulár, do ktorého uvedie aj názov víťazného dodávateľa, ktorý predložil najnižšiu cenovú ponuku. „Od momentu zaregistrovania sú pre podnikateľa v systéme rezervované prostriedky na jeho voucher. S prípravou samotnej žiadosti už podnikateľom pomôžu naši pracovníci, ktorí doplnia údaje z dostupných verejných zdrojov a tiež predbežne overia, či ide o oprávneného žiadateľa a oprávneného realizátora. Takto spracovanú žiadosť pošlú žiadateľovi elektronicky na jej skompletizovanie a finalizáciu,“ vysvetlil S. Jurikovič.

Potenciálnych dodávateľov si môžu podnikatelia vybrať z Galérie realizátorov, ktorá je sprístupnená na stránke projektu. V galérii sú už zaregistrovaní prví oprávnení realizátori, ktorí so SIEA podpísali zmluvu o spolupráci. Viac ako sto ďalších potenciálnych dodávateľov kreatívnych služieb už požiadalo o registráciu. Pokiaľ dodávateľ s najnižšou cenovou ponukou nemá v Galérii realizátorov uvedený profil svojej činnosti, musí si podať žiadosť o zápis do Zoznamu oprávnených realizátorov do piatich dní od predloženia žiadosti o kreatívny voucher. Zoznam oprávnených realizátorov – potenciálnych dodávateľov služieb, ktorí musia podnikať v príslušnom odvetví minimálne rok, SIEA priebežne aktualizuje.

V septembri plánuje SIEA vyhlásiť aj výzvy na vouchere v ďalších dvoch podporovaných odvetviach, ktorými sú programovanie a tiež reklama a marketing. V oboch prípadoch bude maximálna hodnota vouchera 5 000 €.

image001_7f000001-ec21-1cda.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok