Hladina Dunaja je extrémne nízka, situácia je vraj katastrofálna

TA3 TASR
14.8.2018 09:40

Extrémne nízka hladina Dunaja spôsobená horúčavami a nedostatkom zrážok spôsobuje vážne problémy aj na maďarskom úseku tohto európskeho veľtoku. Prepravcovia tovaru využívajú len tretinu svojich kapacít a obmedzená je aj preprava osôb, uviedla v utorok internetová stránka komerčnej televízie ATV. Predseda Združenia maďarských prepravcov na vnútrozemských vodách Attila Bencsik označil situáciu za katastrofálnu.

Hladina Dunaja je extrémne nízka, situácia je vraj katastrofálna
SITA/AP

"V Nemecku na niektorých úsekoch Dunaja už nemôžu plávať ani prázdne lode, ale aj v Maďarsku máme brody, okolo ktorých je veľmi ťažké preplávať. Tam je možné využiť iba tretinu prepravných kapacít plavidiel," dodal predseda. Služby budapeštianskeho prístavu využívajú v terajšom kritickom období prepravné spoločnosti o 20-50 percent menej než zvyčajne.

"Výletné lode s väčším ponorom sa nedostanú od Komáromu ďalej na juh, preto plavby, ktoré sa pôvodne mali začať v Budapešti a smerovať na západ, reorganizujú cestovné kancelárie tak, že cestujúcich nalodia v Komárome," informoval agentúru MTI výkonný riaditeľ plavebnej spoločnosti Mahart PassNave Gábor Spányik.

Pravidelná lodná osobná preprava z Budapešti do Visegrádu (Vyšehradu) a Ostrihomu funguje v súčasnosti iba plavbou cez hlavné rameno Dunaja.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok