Trump odsúdil akúkoľvek formu rasizmu, Američanov vyzval k jednote

TA3 TASR
11.8.2018 22:18

Obyvatelia amerického mesta Charlottesville v štáte Virgínia si pripomínajú krvavé násilnosti počas minuloročnej ultrapravicovej demonštrácie. Americký prezident Donald Trump pri tejto príležitosti vyzval občanov k jednote.

Vlani si vyslúžil kritiku

Americký prezident Donald Trump v sobotu uviedol, že odsudzuje "všetky druhy rasizmu a násilných činov", pričom vyzval na jednotu pred výročím pochodu belošských nacionalistov v meste Charlottesville v štáte Virgínia, ktorý poznačilo krvavé násilie.

Trump si v dňoch po minuloročnom pochode v Charlottesville vyslúžil značnú kritiku za to, že dal na rovnakú úroveň belošských nacionalistov a protidemonštrantov, keď vyhlásil, že "obe strany" sú zodpovedné za vtedajšie násilie, pripomína v správe agentúra Reuters.

Túto sobotu Trump na Twitteri napísal, že "nepokoje" v Charlottesville viedli "k zbytočnej smrti a rozdeleniu". "Musíme sa spojiť ako krajina. Odsudzujem všetky druhy rasizmu a násilných činov. Mier VŠETKÝM Američanom!"

Povolenie na ďalšie zhromaždenie

Belošský nacionalisti sa vlani 12. augusta zišli v Charlottesville na zhromaždení nazvanom "Zjednoťte pravicu", ktoré ohlásili ako protest proti odstráneniu pamätníka venovaného konfederačnému generálovi Robertovi Leeovi.

Voči tomuto pochodu prišli protestovať protidemonštranti. Do skupiny z nich vrazil autom James Alex Fields junior, ktorý zabil 32-ročnú Heather Heyerovú a zranil desiatky ďalších ľudí. Fields poprel vinu v prípade obvinení z útoku, proces s ním sa má začať v novembri.

Organizátor vlaňajšieho pochodu, belošský nacionalista Jason Kessler, nedostal tento rok povolenie na ďalšie zhromaždenie "Zjednoťte pravicu 2" v Charlottesville. Povolili mu však demonštráciu v hlavnom meste USA Washingtone, ktorá sa uskutoční v nedeľu pri Bielom dome. Podľa udeleného povolenia počítajú organizátori so 400 účastníkmi. Odporcovia už vyzvali na "masovú mobilizáciu" proti pravicovým extrémistom, uviedla agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok