Mechanik uniesol v Amerike lietadlo, chvíľu po vzlietnutí havaroval

TA3 TASR SITA
11.8.2018 08:13

Z medzinárodného letiska v americkom meste Seattle vzlietlo bez povolenia menšie dopravné lietadlo spoločnosti Horizon Air, ktoré sa následne zrútilo. V čase havárie sa na palube lietadla nenachádzali žiadni pasažieri.

Zamestnanec aerolínií v piatok v noci ukradol z medzinárodného letiska Sea-Tac v americkom Seattli lietadlo spoločnosti Horizon Air, s ktorým sa neskôr zrútil na ostrov Ketron v prielive Puget Sound. V lietadle sa v čase incidentu nenachádzali žiadni pasažieri. Podľa predbežných informácií 29-ročný muž, ktorý bol zamestnancom pozemnej obsluhy na letisku, ukradol stroj Q400 a havaroval s ním pretože "vo vzduchu robil akrobatické kúsky alebo nemal dostatok leteckých zručností," uviedla kancelária šerifa v okrese Pierce.

Hovorca kancelárie šerifa Ed Troyer na Twitteri napísal, že muž mal samovražedné sklony a v tomto prípade neexistuje žiadne spojenie s terorizmom. Kancelária pracuje na vyšetrovaní muža, pričom jeho meno zatiaľ nezverejnila. Lietadlo krátko po vzlietnutí začali sledovali stíhačky F-15, ktoré vyslali zo štátu Oregon. Americká pobrežná stráž vyslala na miesto nehody 14-metrovú loď, uviedla poddôstojníčka Ali Flockerzi s tým, že svedkovia hlásili ako odtiaľ vidia vychádzať veľký kúdol dymu. Podľa spoločnosti Alaska Airlines, ktorá spolu s Horizon Air patrí do skupiny Alaska Air, lietadlo na ostrove nespôsobilo škody na žiadnych stavbách.

stolen-airplane-51633-06d57b81ce984a6682679e0536f7a7a9_7f000001-7bb4-02d6.jpg

Podľa Alaska Airlines muž ukradol lietadlo zhruba o 20:00, keď bolo v stave údržby a nemalo naplánovaný žiadny let s pasažiermi. Jeho vyčíňanie viedlo k dočasnému zastaveniu prevádzky letiska. Incident mapujú zvukové nahrávky z hovorov muža s dispečermi z riadiaceho strediska, ktorým povedal, že je "zlomený muž". Dispečer ho oslovil menom Rich a snažil sa ho presvedčiť, aby s lietadlom pristál. "Mám veľa ľudí, ktorým na mne záleží. Sklame ich, keď sa dozvedia, že som to urobil... som len zlomený muž, myslím, že mám pár voľných závitov," povedal v jednom momente.

Svedkovia opísali udalosti po vzlete lietadla ako surreálny výjav. Jeden z nich, John Waldron, uviedol, že keď si všimol lietadlo sprevádzané dvoma stíhačkami, myslel si, že ide o akrobaciu. "Myslel som si, že nacvičujú na leteckú šou," povedal. Zrazu však začul explóziu nasledovanú hustým oblakom dymu, ktorý sa zjavil nad ostrovom Ketron. "Všetci doslova zmrzli na mieste a šepkali si, čo sa asi mohlo stať," dodal.

Hasičský zbor okresu Pierce zverejnil na Twitteri fotografiu požiaru, ktorý po páde lietadla vypukol v husto zalesnenej oblasti na juhu ostrova Ketron, na ktorom žije celkovo okolo 20 ľudí. Hasiči podľa spravodajskej stanice Sky News aktuálne zápasia s týmito plameňmi, prácu im však sťažuje nedostatok vody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok