Klaus: Grécko je obeťou, malo by sa lepšie bez eura

SITA
23.5.2012 11:22

Grécka ekonomika by si viedla lepšie, ak by krajina vystúpila z eurozóny. Český prezident Václav Klaus to vyhlásil v rámci utorňajšieho verejného vystúpenia v Chicagu, kde sa predtým zúčastnil na summite Severoatlantickej aliancie.

Klaus: Grécko je obeťou, malo by sa lepšie bez eura
SITA

Podľa Klausa je Grécko "obeťou" nevyváženého ekonomického systému eurozóny a pre krajinu by bolo "oveľa lepšie", keby menovú úniu opustila. Takýto krok je však "takmer neprípustný, nemožný a tak ďalej", vyjadril sa na pôde nezávislej organizácie Chicagska rada pre globálne záležitosti. Prezident si podľa vlastných slov uvedomuje, že vystúpenie Grécka z eurozóny by malo významné následky, je však na zváženie, či by boli horšie ako v prípade jeho zotrvania.

Klaus taktiež tvrdí, že pre dlhovú krízu v eurozóne nie je k dispozícii žiadne "bezprostredné riešenie", pričom ide len o "vrchol oveľa väčšieho, oveľa hlbšieho a oveľa širšieho ľadovca". Príčinu terajších problémov treba podľa neho hľadať v "európskych experimentoch s celokontinentálnou, umelou a nepravou unifikáciou a sústavným narúšaním trhového hospodárstva". Český líder sa domnieva, že eurozónu môžu zachrániť iba hĺbkové štrukturálne zmeny, a nesúhlasí s názorom európskych partnerov, podľa ktorého je riešením podporovanie hospodárskeho rastu. Ako ďalej povedal, "európski politici a ich ekonómovia by mali vedieť, že chybne vytvorené menové únie sú nákladné a nevydržia dlho".

Klausove slová odzneli deň pred neformálnym summitom EÚ v Bruseli, ktorý bude zameraný na hľadanie východísk z krízy. Nádej, že lídri dospejú k zásadnejšej dohode, je však nízka pre rozdielne postoje Francúzska a Nemecka ako dvoch najväčších ekonomík únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok