Potvrdené. Kočnerovi zamietli žiadosť, na slobodu sa nedostane

TA3 SITA TASR
9.8.2018 10:32

Úrad špeciálnej prokuratúry potvrdil, že 3. augusta sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici zamietol žiadosť obvineného Mariána Kočnera o prepustenie z väzby na slobodu a väzbu nenahradil žiadnou z jej alternatív, čo znamená, že obvinený naďalej zostáva vo väzbe.

Naďalej vo väzbe

Ako ďalej informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová, sudca pre prípravné konanie tak rozhodol v súlade s návrhom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a rozhodnutím Najvyššieho súdu SR z 28. júna, preto sa prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR s týmto rozhodnutím stotožnil v plnom rozsahu. "V predmetnej trestnej veci je na Úrade špeciálnej prokuratúry a aj na Prezídiu Policajného zboru vedené trestné konanie pre podozrenie z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a marenia spravodlivosti," dodala.

Kočner podal ešte v júli žiadosť o prepustenie z väzby. O vzatí obvineného do väzby rozhodol na konci júna Najvyšší súd SR. Naopak, exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska ponechal na slobode. Obaja muži čelia obvineniu z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva.

Dôvod, pre ktorý najvyšší súd uvalil na Mariána Kočner väzbu, je podľa predsedu senátu ten, že u neho existuje podozrenie na páchanie "vysokosofistikovanej trestnej činnosti" v dlhom časovom horizonte. Naopak, hrozbu, že bude ovplyvňovať vyšetrovanie, napríklad aj prostredníctvom zatajovania, kde sa nachádzajú miliónové zmenky, súd ako väzobný dôvod neuznal.

Pravosť zmeniek spochybnili

Prípad sa týka súdnych sporov o vyplatenie miliónových zmeniek, ktoré požaduje spoločnosť Správa a inkaso zmeniek podnikateľa Kočnera. Žalovaným v prvom rade je exriaditeľ TV Markíza Pavol Rusko a v druhom rade spoločnosť Markíza Slovakia. Rusko pred súdom začiatkom februára priznal podpis štyroch zmeniek s tým, že ak by zmenky nepodpísal v roku 2000, "nebola by TV Markíza". Markíza od začiatku spochybňuje pravosť zmeniek, špeciálne to, či boli podpísané v roku 2000.

Markíza v tomto prípade podala aj trestné oznámenie. Spoločnosť zároveň požiadala Finančné riaditeľstvo SR o preverenie, či si spoločnosti spojené s Kočnerom riadne splnili daňové povinnosti. Dôvodom podľa spoločnosti je, že spoločnosť Správa a inkaso zmeniek s.r.o., ktorá sa na súde domáha vyplatenia zmeniek, ako aj ich predchádzajúci vlastníci, spoločnosti INKASNÝ SERVIS a.s. a Midas Investments Ltd., neviedli zmenky riadne v účtovníctve.

Originály zmeniek podľa medializovaných informácií Kočnera po začatí trestného stíhania vybral zo súdneho trezoru a orgánom činným trestnom konaní ich zatiaľ nevydal. Tvrdí, že ich zaslal na znalecké skúmanie do zahraničia. Podľa prokurátora ide pri zmenkách o snahu získať finančnú čiastku, ktorú "československá kriminalistika doposiaľ nepozná".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok