Vo svete bojujú s horúčavami aj kurióznymi spôsobmi

TA3 ČTK
12.8.2018 19:53

Vlna horúčav, ktorá sužuje severnú pologuľu, priniesla celý rad kreatívnych nápadov, ako sa ochladiť. Od ľadového klubu v Berlíne po nasolené slivky v Tokiu - pozrite si niektoré z nich.

Vo svete bojujú s horúčavami aj kurióznymi spôsobmi
SITA/AP

Dni v nákupných centrách

V Južnej Kórei sa ľudia pred horúčavami skrývajú do klimatizovaných nákupných centier, v ktorých dokážu tráviť celé dni, píše The Guardian. Nákupné centrá a hypermarkety tak vďaka počasiu hlásia aj 20-percentné zvýšenie návštevnosti.

Z extrémnych teplôt profitujú aj dodávkové spoločnosti. Túto možnosť využívajú tí šťastnejší, ktorí majú v domácnostiach nainštalované klimatizácie. Populárne sú však aj vesty plné ľadu alebo chladiacich gélov a, samozrejme, batériové a solárne ventilátory.

Metódy v KĽDR

Za hranicami, v Severnej Kórei, kde na prevádzku klimatizácií nie je v mnohých budovách ani dostatok elektrickej energie, ľudia hromadne mieria k potokom a vodným nádržiam. To však nie je všetko, k dispozícii sú aj menej konvenčné cesty. V KĽDR stúpa v období horúcich dní spotreba psieho mäsa, ktoré je v tomto období tradičným pokrmom. Prečo práve psy? Kórejčania hovoria, že ich mäso zvyšuje vytrvalosť.

V Japonsku sa ľudia vyrovnávajú s teplom tým, že konzumujú viac zaváraného ovocia. Veľmi slané slivky známe pod názvom umeboši sú v lete veľmi obľúbené, pretože pomáhajú dopĺňať soľ, ktorú telo pri vysokých teplotách vylúči spolu s potom.

Nemci v mrazákoch

V Tokiu sa na verejných miestach používajú aj zariadenia, ktoré rozprašujú hmlu. Rovnakú technológiu chcú nasadiť organizátori počas olympijských hier v Tokiu v roku 2020.

Európania hľadajú úľavu na rôznych miestach. Nemci v múzeách aj v mrazákoch. Týmto spôsobom sa otvárajú kreatívne možnosti predaja. Jeden supermarket v Hesensku ponúka zákazníkom za tri eurá dve minúty v chladiarenskej miestnosti. Na slabú návštevnosť sa nemôže sťažovať  nočný klub Angiyok, ktorý ponúka služby medzi 60 tonami ľadu. Teplota v miestnosti je 10 stupňov Celzia a ak je to pre niekoho priveľká zima, môže si požičať bundu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok