Pri páde lietadla vo švajčiarskych Alpách zahynulo 20 ľudí

TA3 TASR
5.8.2018 14:26

Historické lietadlo Junkers Ju-52, pri ktorého havárii vo švajčiarskych Alpách zahynulo v sobotu všetkých 20 osôb na palube, sa počas vyhliadkového letu zrútilo takmer vertikálne a vo vysokej rýchlosti. Potvrdila to v nedeľu polícia.

Pri páde lietadla vo švajčiarskych Alpách zahynulo 20 ľudí
SITA/AP

Náročné vyšetrovanie nehody

Podľa úradov pôjde o náročné vyšetrovanie nehody, keďže trojmotorové lietadlo nemeckej výroby z roku 1939 pravdepodobne nemalo záznamník palubnej komunikácie ani zapisovač letových údajov, uviedol Daniel Knecht zo Švajčiarskeho úradu pre bezpečnosť v doprave.

Lietadlo, ktoré prevádzkovala švajčiarska spoločnosť Ju-Air, narazilo do západného svahu vrchu Piz Segnas nad obcou Flims v kantóne Grisons. K nárazu došlo približne vo výške 2540 metrov nad morom. Polícia uviedla, že posádka nevyslala pred nehodou žiadne núdzové volanie.

V lietadle zahynulo 11 mužov a deväť žien. Väčšinu z obetí tvoria Švajčiari, tri osoby pochádzali z Rakúska. Obete boli vo veku 42-84 rokov. Posádku tvorili dvaja piloti a jeden člen letového personálu. Úrady vylúčili kolíziu s iným lietadlom či zrážku s bariérou, napríklad elektrickým vedením.

Do odvolania zrušili všetky lety

Zároveň neexistujú indície pre prípadný zločin ani pre to, že lietadlo prišlo o časti trupu pre haváriou. Lietadlo viezlo pasažierov späť z dvojdňového výletu z mesta Locarno na juhu krajiny na svoju základňu v Dübendorfe pri Zürichu. Úrady boli informované o havárii 50 minút po štarte.

Spoločnosť Junkers vyrobila v rokoch 1932-1952 takmer 5000 lietadiel tohto typu. Exempláre, ktoré používa Ju-Air, sú bývalé lietadlá švajčiarskych vzdušných síl a boli vyradené zo služby v roku 1981. Ju-Air začala prevádzkovať vyhliadkové lety historickými lietadlami v roku 1983. Ju-Air, ktorá má vo svojej letke ďalšie dva stroje Ju-52, po sobotňajšej tragédii až do odvolania zrušila všetky lety.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok