Padne rekord? Teploty sa šplhajú k doposiaľ neprekročenej hranici

TA3 TASR SITA
4.8.2018 17:49

Mimoriadne vysoké teploty zaznamenané cez víkend v Portugalsku sa podľa meteorológov približujú k rekordu 48 stupňov Celzia - doteraz najvyššie nameranej teplote v krajinách na juhu Európy, píše spravodajský server Sky News. V súvislosti s vlnou extrémnych horúčav vydali záchranné služby pre Portugalsko a Španielsko červené varovanie, čo znamená stav najvyššej pohotovosti.

Historické maximá

Teploty v Portugalsku podľa predpovede na niektorých miestach dosiahnu v sobotu až 47 stupňov. Najvyššia teplota, aká bola kedy zaznamenaná v Portugalsku, dosiahla 47,4 stupňa Celzia v roku 2003. Osem lokalít v strednej, južnej a východnej časti Portugalska už v súčasnej vlne horúčav prekonalo svoje teplotné rekordy.

V Portugalsku došlo v dôsledku extrémneho sucha a vysokých teplôt k viacerým požiarom. Tamojší prezident Marcelo Rebelo de Sousa označil vysoké teploty v krajine za "veľmi vážnu situáciu", píše agentúra AP. Úrady v Madride vydali výstrahy pred zdravotnými rizikami pre 41 z celkovo 50 španielskych provincií, keďže teploty majú podľa očakávania dosiahnuť až 44 stupňov Celzia.

Meteorológovia vysvetľujú, že teploty na Pyrenejskom polostrove ženie vyššie masa horúceho vzduchu pohybujúca sa z Afriky smerom na sever. Svetová meteorologická organizácia uviedla, že rekord v kontinentálnej Európe je 48 stupňov Celzia a zaznamenali ho v Grécku v roku 1977.

Chcú zabrániť prehriatiu riek

V čase, keď Európa bojuje s rozsiahlou vlnou horúčav, francúzska energetická spoločnosť EDF oznámila, že vypla už celkovo štyri jadrové reaktory v krajine. Od štvrtku sú podľa jej údajov dočasne mimo prevádzky štyri reaktory v troch elektrárňach pri riekach Rýn a Rhôna. Posledný reaktor vypli v najstaršej jadrovej elektrárni vo Fessenheime na východe Francúzska v sobotu. EDF chce týmito krokmi zabrániť prehriatiu riek.

Jadrové elektrárne, ktoré používajú vodu z riek na ochladzovanie svojich reaktorov, ju zas vypúšťajú späť. V riekach, ktoré sú príliš teplé, potom môže dochádzať k nadmernému úhynu rýb, ako tomu bolo minulý týždeň v Nemecku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok