Odolá grécka vláda tlaku opozície? Po požiaroch odstúpil prvý minister

TA3 TASR
3.8.2018 22:09

Zo svojej funkcie odstúpil v piatok grécky minister pre verejný poriadok a ochranu občanov Nikos Toskas. Urobil tak po tom, čo pri lesných požiaroch v okolí metropoly Atény zahynulo minulý týždeň najmenej 92 ľudí. Informovala o tom agentúra AP.

Grécka opozícia tlačila na demisiu vlády prakticky ihneď po tragédii. Situáciu podľa nej vláda a príslušné úrady nezvládli. Premiér Alexis Tsipras rezignovať odmietol. Spravil tak až minister pre verejný poriadok. Ten sa ešte pred pár dňami obhajoval.

Tsipras demisiu ministra počas ich osobného piatkového stretnutia prijal. Ničivý požiar vypukol minulý týždeň v pondelok východne od Atén v regióne okolo prístavného mesta Rafina. Environmentálne organizácie vrátane Svetového fondu na ochranu prírody a Greenpeace uviedli, že požiar v okolí prímorského letoviska Mati bol najtragickejším v moderných dejinách Grécka.

Okrem vysokého počtu obetí na životoch a zranených zničil 6880 hektárov zalesnených pozemkov a obývaných oblastí a spôsobil obrovské materiálne škody. Odborníci doteraz preverili stav takmer 4000 objektov a podľa ich zistení treba zbúrať najmenej 1046 z nich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok