Čína zareaguje na clá USA odvetou, ministerstvo zverejnilo plán

TA3 SITA
4.8.2018 13:11

Čína zverejnila zoznam amerických tovarov v hodnote 60 mld. USD, vrátane kávy, medu a priemyselných chemikálií, na ktoré uvalí clá, ak Washington zrealizuje svoju najnovšiu hrozbu v oblasti ciel. Čínske ministerstvo financií obvinilo administratívu amerického prezidenta Donalda Trumpa z poškodzovania globálnej ekonomiky po tom, ako navrhla clá na čínske tovary za 200 mld. USD.

"Čína je nútená prijať protiopatrenia," konštatovalo vyhlásenie čínskeho rezortu financií zverejnené v piatok. Ministerstvo pritom uviedlo, že odvetné clá vo výške 25 percent, 20 percent, 10 percent a 5 percent na 5 207 produktov sa uvalia, "ak americká strana bude trvať na tom, že uplatní svoje opatrenia v oblasti ciel". Washington 6. júla uvalil 25-percentné clo na dovoz čínskych tovarov za 34 mld. USD s odôvodnením, že Peking núti zahraničné firmy, aby odovzdávali svoje technológie. Čína odpovedala zavedením podobných ciel na rovnaký objem dovozu tovarov z USA.

Čínski lídri navrhli redukciu politicky citlivého obchodného prebytku Číny voči USA prostredníctvom nákupu väčšieho množstva amerických tovarov. Odmietli však zmeniť svoje plány v oblasti technologického rozvoja, ktoré považujú za cestu k prosperite a ku globálnemu vplyvu.

Americký obchodný deficit sa v júni prvýkrát po štyroch mesiacoch prehĺbil. Ministerstvo obchodu USA v piatok informovalo, že schodok v obchode s tovarmi a službami v júni vzrástol o 7,3 percenta na 46,3 mld. USD z májových 43,2 mld. USD. Deficit USA v obchode s Čínou oproti máju stúpol o 0,9 percenta na 33,5 mld. USD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok