Kolumbia pomôže trpiacim Venezuelčanom, prichýli tisíce z nich

TA3 TASR
3.8.2018 08:07

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos udelil 440.000 utečencom z Venezuely dočasné povolenie na pobyt v Kolumbii, ktoré im tam počas dvoch rokov umožní študovať, podstúpiť liečbu či zamestnať sa. Santos zároveň vyzval, aby vedenie susednej Venezuely prijalo opatrenia na zastavenie humanitárnej krízy.

Kolumbia pomôže trpiacim Venezuelčanom, prichýli tisíce z nich
SITA/AP

Santos tieto dočasné povolenia na pobyt v Kolumbii vydal pred tým, ako sa mu skončí funkčné obdobie na poste hlavy štátu. Vzťahy medzi Kolumbiou a Venezuelou, kedysi bohatým ropným štátom, sú veľmi napäté - okrem iného aj pre to, že Venezuelčania masovo prechádzajú cez hranice susedných štátov, aby si tam zaobstarali vo svojej vlasti nedostatkové základné potraviny a lieky.

Santos vo svojom vyhlásení opäť odsúdil venezuelského prezidenta Nicolása Madura za krízu, ktorú jeho vláda prehĺbila, a upozornili, že zlá hospodárska situácia vo Venezuele zaťažuje susedné krajiny ako Kolumbia. Uviedol, že za posledných 18 mesiacov do Kolumbie z Venezuely ušlo viac ako milión ľudí. Kolumbijský prezident preto vyzval Madura, aby povolil medzinárodnú humanitárnu pomoc na zmiernenie utrpenia ľudí vo Venezuele a na spomalenie toku migrantov.

Maduro doteraz vždy odmietal medzinárodnú pomoc, pričom buď popieral existenciu krízy vo Venezuele, alebo tvrdil, že chce takto svoju krajinu brániť pred vplyvom a útokmi "imperialistov" z USA a ich spojencov, napríklad aj Kolumbie. Kolumbijský prezident Santos síce Madura ostro kritizuje, ale vo svojom vyhlásení potvrdil, že jeho krajina je ochotná pomôcť tým Venezuelčanom, ktorí trpia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok