Zimbabwe má novú hlavu štátu, vyhral exprezidentov dôverník

TA3 TASR SITA
3.8.2018 06:20

Prezidentské voľby v Zimbabwe vyhral Emmerson Mnangagwa. Informovala o tom v piatok televízia CNN, ktorá sa odvolala na oznámenie ústrednej volebnej komisie.

Získal 50,8 percenta hlasov

Mnangagwa z vládnej strany Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front (ZANU-PF) nahradil v prezidentskom úrade dlhoročného lídra krajiny Roberta Mugabeho, keď ho vlani v novembri počas vojenského prevratu zosadili. Pondelkové voľby boli prvými od zosadenia Mugabeho, Mnangagwa bol jeho dôverníkom a viceprezidentom.

Mnangagwa získal vo voľbách 50,8 percenta hlasov, spresnila predsedníčka ÚVK Priscilla Chigumbová. CNN dodala, že predtým, ako Chigumbová začala vyhlasovať výsledky volieb, predstaviteľov opozície vyviedli z danej miestnosti. Agentúra AP uviedla, že opozícia takmer určite napadne výsledky volieb na súde alebo zvolá svojich prívržencov do ulíc. Jej kandidát Nelson Chamisa dostal od voličov 44,3 percenta hlasov.

Aj keď hlasovanie vo voľbách malo v pondelok pokojný priebeh, v stredu vypukli vo viacerých mestách násilnosti na protest proti údajnej manipulácii s hlasmi. K násilnostiam došlo najmä v Harare, kde bezpečnostné sily proti demonštrantom použili vodné delá, slzotvorný plyn a podľa niektorých svedkov aj ostrú muníciu. Protestujúci zasa v uliciach metropoly zapaľovali pneumatiky a útočili na policajtov kameňmi.

Rozhodne sa o sankciách

Zrážky vypukli po vyhlásení oficiálnych výsledkov parlamentných volieb, v ktorých podľa ústrednej volebnej komisie s veľkou prevahou zvíťazil vládnuci ZANU-PF. Stúpenci opozičného Hnutia za demokratickú zmenu (MDC-T) tvrdia, že pondelkové parlamentné a prezidentské voľby boli zmanipulované a že v skutočnosti v nich zvíťazilo ich hnutie a jeho líder Nelson Chamisa.

Západní pozorovatelia volieb, ktorým úrady v minulosti nedovolili monitorovať voľby v Zimbabwe, vyjadrili znepokojenie nad nadmernou vojenskou silou použitou v hlavnom meste Harare. Hodnotenie volieb zahraničnými pozorovatemi bude rozhodujúce pre zrušenie medzinárodných sankcií uvalených na Zimbabwe, ktorej ekonomika sa zrútila už pred mnohými rokmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok