Unesený Vietnamec údajne nastúpil do špeciálu dobitý a zdrogovaný

TA3 TASR
2.8.2018 20:32

Unesený vietnamský podnikateľ Trinh Xuan Thanh bol v slovenskom vládnom špeciáli. Na bratislavskom letisku mal do neho nastupovať zbitý a zdrogovaný. Vo štvrtok o tom s odvolaním na policajtov, ktorí sprevádzali vietnamskú delegáciu, informoval Denník N.

Stretnutie v hoteli Bôrik

Delegácia v špeciáli priletela už z Prahy do Bratislavy, sprevádzať ju mal šéf protokolu ministerstva vnútra Radovan Čulák. Presunula sa na stretnutie do vládneho hotela Bôrik. Pred ním mal byť podľa Denníka N v jednej z dodávok požičaných v Prahe aj unesený podnikateľ.

Počas spoločného stretnutia oboch delegácií mali vietnamskí predstavitelia požiadať, aby policajti do kolóny zaradili ešte jednu dodávku. Tú, v ktorej je unesený Vietnamec. Dobitého ho mali vidieť aj slovenskí policajti, ktorí ho mali prekladať z požičanej dodávky do policajnej. Ochrankárom povedali, že sa opil a spadol zo schodov. Spolu s Thanhom nastúpili ešte dvaja muži, zrejme príslušníci vietnamskej tajnej služby. Ako posledný mal s nimi nastúpiť aj do vládneho špeciálu. Denník N tiež informoval, že letuškám kapitán nariadil odobrať všetky mobily, aby nemohli fotografovať.

Rezort vnútra zareagoval

Slovenské orgány sa úmyselne žiadnym spôsobom nepodieľali na únose vietnamského občana do zahraničia. V reakcii na vo štvrtok medializované informácie o únose vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha to uviedol hovorca Ministerstva vnútra SR Petar Lazarov. Publikovaný článok je úplný nezmysel, obsahuje samé výmysly a klamstvá a ide o čisté sci-fi jeho autora. Rezort vnútra nevie posúdiť či autorka článku úmyselne klame a zavádza verejnosť, alebo bola iba zneužitá inou osobou na publikovanie nezmyslov. MV SR odmieta špekulovať, ktorá verzia je pravdepodobnejšia.

Napríklad riaditeľ protokolu rezortu vnútra Radovan Čulák nikdy nevidel žiadneho dobitého či opitého človeka a nikdy ho nekázal preložiť z jedného auta do druhého, ako to popisuje článok. Veta „Kali o tom vie, je to štátny záujem,“ ani žiadna podobná nikdy nezaznela. Slovenské orgány sa úmyselne žiadnym spôsobom nepodieľali na únose vietnamského občana do zahraničia. O prípadnom vyšetrovaní prípadu na Slovensku môžu rozhodnúť orgány činné v trestnom konaní a nie rezort vnútra. MV SR poskytuje nemeckým vyšetrovateľom maximálnu súčinnosť a bude tak robiť aj naďalej.

Most-Híd chce špeciálnu komisiu

Prípad únosu vietnamského podnikateľa považuje vládna strana Most-Híd za bezprecedentný a vyžaduje okamžité rázne kroky. V reakcii na medializované informácie o únose Trinh Xuan Thanha to povedala hovorkyňa strany Klára Debnár. Most-Híd žiada zriadiť špeciálnu vyšetrovaciu komisiu aj vyvodenie personálnej zodpovednosti.

"Vo svetle závažných informácií, ktoré uviedol Denník N na základe výpovedí policajtov, je dôvodné podozrenie, že čelíme veľmi vážnemu problému, ktorý presahuje hranice našej krajiny. Takýmto konaním sa vážne poškodilo medzinárodné renomé Slovenskej republiky. Členská krajina EÚ sa podieľala na únose cudzieho štátneho občana, ktorý je trestne stíhaný v ďalšej krajine nášho spoločenstva," uviedla Debnár.

Taktiež žiadajú vyvodiť zodpovednosť

Most-Híd žiada okamžité uskutočnenie takých právnych úkonov, vrátane zriadenia špeciálnej vyšetrovacej komisie, ktoré preveria všetky zverejnené skutočnosti. Rovnako hovorí o potrebe vyvodenia okamžitej osobnej zodpovednosti. Do ukončenia vyšetrovania chce, aby bol mimo služby postavený riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov Peter Krajčirovič. Chce aj ochranu policajtov, ktorí o okolnostiach únosu prehovorili.

Vládna strana rovnako navrhuje zvolanie parlamentného branno-bezpečnostného výrobu, ako aj výboru na kontrolu SIS. Žiada, aby tam prišli kompetentní predstavitelia Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby a Ministerstva vnútra z času údajného skutku aj tí súčasní.

Vyjadril sa aj exminister

Medializované informácie o priebehu únosu vietnamského občana a zapojení slovenskej strany do kauzy sú mimoriadna obludnosť. Uviedol to poslanec Národnej rady SR a exminister vnútra Robert Kaliňák. "Za roky som si naozaj zvykol na klamlivé a zavádzajúce články, toto je ale mimoriadna obludnosť. Sú to vymyslené veci a snaha pošpiniť Slovensko, zatiahnuť ho do tejto veci, v ktorej nefiguruje a nijako sa na tom nepodieľalo," deklaroval.

Policajtov, ktorí mali vypovedať o priebehu únosu, označil Kaliňák za imaginárnych. "To sa proste nestalo. Mnoho veci vyvrátil aj samotný šéf protokolu Radovan Čulák. Tento článok rozbije aj nemecká policajná správa. Žiaden takýto človek na palube vládneho špeciálu nebol. Nebol tam nikto zranený či spútaný. To nie je pravda," vyhlásil exminister s tým, že nerozumie, ako mohol byť článok napísaný tak vzdialene od reality. "Nestál som pred hotelom Bôrik, netelefonoval som," tvrdí.

Nemecká strana podľa Kaliňáka vypočula všetkých ľudí a dala stanovisko, že Slovensko do toho nie je zapletené, ale mohlo byť oklamané. Na margo Mostu-Híd, ktorý požaduje okamžité kroky, Kaliňák poznamenal, že bugárovci by sa mali venovať reálnym veciam a faktom a nie vymysleným článkom. "Ak sa ma na to budú pýtať, rád im to vysvetlím," dodal Kaliňák s tým, že mimoriadneho parlamentného brannobezpečnostného výboru sa zúčastní, keďže je jeho členom.

OĽaNO žiada demisiu vlády

Je neprijateľné, že slovenská vláda sa priamo podieľala na únose cudzieho štátneho príslušníka a pomáhala vietnamskej tajnej službe. Uvádza sa to v stanovisku hnutia OĽaNO v súvislosti s výpoveďami slovenských policajtov o únose vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha, ktoré preto žiada demisiu vlády.

"Zneužitie slovenského vládneho hotela a vládneho lietadla na operácie cudzej tajnej služby hrubo porušujú suverenitu Slovenska. Podľa najnovších informácii bol vietnamský občan násilím odvlečený aj z územia Slovenska a ľudia z vedenia ministerstva vnútra tak mohli spáchať viacero trestných činov," povedala predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová. Ako doplnila, "vláda tento únos kryla a svojich vlastných občanov bezočivo klamala". Za ohrozenie bezpečnosti a suverenity Slovenska by mal podľa jej slov premiér Peter Pellegrini spoločne s celou vládou podať demisiu.

Postup kritizuje opozícia i prezident

Generálna prokuratúra SR v stredu uviedla, že v predmetnej trestnej veci majú právomoc vykonávať úkony trestného konania zatiaľ len nemecké justičné orgány. Nemecké justičné orgány podľa hovorkyne GP SR Andrey Predajňovej neposkytli slovenským justičným orgánom žiadnu oficiálnu informáciu o priebehu, resp. o výsledku trestného konania vedeného v Spolkovej republike Nemecko.

Slovenské justičné orgány zatiaľ nemajú právny ani skutkový základ konať v tejto trestnej veci. GP SR za účelom zistenia relevantných informácií bude ex offo iniciovať pracovné rokovanie so zástupcami justičných orgánov Spolkovej republiky Nemecko a Českej republiky. Na základe výsledkov pracovného rokovania rozhodne o ďalšom postupe. Polícia SR vo štvrtok informovala, že sa pripája k stanovisku GP SR. Slovenský postup v prípade kritizoval prezident SR Andrej Kiska a predstavitelia opozície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok