Tučniakov v najväčšej kolónii ostala desatina. Vedci nemajú odpoveď

Tučniakov v najväčšej kolónii ostala desatina. Vedci nemajú odpoveď
Zdroj foto: SITA/AP
Najväčšia kolónia tučniakov kráľovských sa od osemdesiatych rokov minulého storočia zmenšila o takmer 90%, naznačuje najnovšia štúdia.

Letecké a satelitné snímky podľa vedcov ukazujú, že počet párov tohto druhu klesol za uplynulé tri desaťročia o 88%. Článok publikovali v magazíne Antarctic Science.

Kolónia žije na neobývanom francúzskom ostrove Ile aux Cochons v Indickom oceáne. Pri poslednom sčítaní v osemdesiatych rokoch ju tvorilo asi pol milióna párov, pričom na základe fotografií zhotovených v rokoch 2015 a 2017 je tam v súčasnosti už len 60-tisíc párov tučniakov. Podľa vedcov pritom nie je žiadny jasný dôvod pre tento úbytok.

Mohlo by vás zaujímať

TOP videá