Slovenská sporiteľna zvýšila zisk, za pol roka je to až 89 miliónov eur

TA3 TASR
31.7.2018 11:42

Slovenská sporiteľňa dosiahla v prvom polroku tohto roka zisk po zdanení 89 miliónov eur. Medziročne sa zvýšil o 2,8 %. Vyplýva to z údajov zverejnených sporiteľňou.

Slovenská sporiteľna zvýšila zisk, za pol roka je to až 89 miliónov eur
TASR

Zdrojom rastu boli najmä úvery

Banka zaznamenala v prvom polroku rast vkladov aj úverov. Objem úverov klientom dosiahol 12,3 miliardy eur a medziročne stúpol o 12 %. Významne sa na tom podieľali úvery poskytnuté obyvateľstvu, ktoré v porovnaní s prvým polrokom 2017 narástli o 11 %. Podiel Slovenskej sporiteľne na trhu dosiahol ku koncu prvého polroka 27,2 %. Najvýznamnejším zdrojom rastu boli úvery na bývanie, ktoré stúpli medziročne o 11,6 %, ako aj spotrebné úvery, ktoré vzrástli o 8,9 %. Úvery korporátnym klientom, vrátane faktoringových a leasingových produktov, sa medziročne zväčšili o 21,5 % a dosiahli úroveň 3,1 miliardy eur.

Vklady obyvateľstva medziročne vzrástli z 10 miliárd eur na 10,7 miliardy eur. Celkové záväzky voči klientom v porovnaní s prvým polrokom 2017 vzrástli z 12,1 miliardy eur na 13,3 miliardy eur. "Pod pozitívne finančné výsledky banky sa podpísalo aj zlepšovanie klientskej skúsenosti, na ktorom systematicky pracujeme. Poskytujeme čoraz viac služieb v klientsky prehľadnejšej forme, napríklad v pobočkách cez tablety, ako aj priamo v digitálnom prostredí," zhodnotil výsledky predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovenskej sporiteľne Peter Krutil. Sporiteľňa v prvom polroku inovovala aj elektronické bankovníctvo, keď spustila novú verziu internetbankingu, čo Krutil označil za najväčšiu digitálnu investíciu sporiteľne za posledné obdobie.

Úrokový výnos mierne klesol

Čistý úrokový výnos sporiteľne mierne klesol o 0,2 % na 217,6 milióna eur. "Aj napriek silnému konkurenčnému tlaku a dlhodobému vývoju nízkych úrokových sadzieb ostal úrokový výnos plynúci z úverových produktov na porovnateľnej úrovni. Z dôvodu splatenia viacerých dlhopisov v priebehu uplynulého roku banka stratila časť úrokových príjmov, čo bolo kompenzované úpravou úrokových sadzieb na depozitných produktoch," zdôvodnila sporiteľňa.

Naopak, medziročne sa zvýšil čistý príjem z poplatkov a provízií, a to o 6,6 % na 58,4 milióna eur. "Nárast výnosov plynul hlavne z poplatkov za sprostredkované poistné produkty, ako aj z úverovej činnosti. Poplatky za prevod peňažných prostriedkov, ako aj za obchody s cennými papiermi zaznamenali pokles," uviedla sporiteľňa. Podiel čistých výnosov z poplatkov a provízií na celkových prevádzkových výnosoch banky medziročne mierne poklesol a dosiahol úroveň 20,7 %. Mierne sa medziročne zvýšili o 0,8 % na 137,3 milióna eur aj prevádzkové náklady. Súviselo to so skvalitnením služieb klientom, ale aj s nárastom personálnych nákladov.

Sporiteľňa ďalej uviedla, že banková daň sa medziročne zvýšila o 10,8 % na úroveň 14,8 milióna eur. Ročný príspevok do rezolučného fondu bol vykázaný v odhadovanej výške 2,8 milióna eur. Odvod do Fondu ochrany vkladov sa medziročne zvýšil o 8,4 % na úroveň 0,9 milióna eur. Celková odvodová povinnosť banky je na úrovni 18,4 milióna eur. Celková kapitálová primeranosť banky bola na úrovni 17,2 %, čím výrazne prekročila zákonom stanovenú hranicu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok