Údajný boss sýkorovcov vypovedal o vražde advokáta Valka

TASR
22.5.2012 11:37

Údajný boss skupiny sýkorovcov Ladislav "Dlhý Laco" Bališ dnes na pojednávaní, kde čelí obvineniu z prípravy vraždy Martina Hrabárika, spomenul aj advokáta Ernesta Valka.

Údajný boss sýkorovcov vypovedal o vražde advokáta Valka
SITA

Policajný Úrad boja proti organizovanej kriminalite vypočul v prípade vraždy známeho právnika Ernesta Valka aj údajného šéfa jednej vetvy skupiny sýkorovcov Ladislava Bališa, prezývaného Dlhý Laco. Tvrdil to on sám na dnešnom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu, ktorý rieši iný prípad. Bališ s ďalšími štyrmi mužmi čelí obžalobe z prípravy vraždy Martina Hrabaríka alias Rezňa.

Bališ na súde hovoril o tom, že vlani bol vo februári na rodinnej dovolenke v Thajsku, odkiaľ sa vrátil 2. marca na požiadanie ÚBOK-u, ktorý ho chcel vypočuť. Podľa slov obžalovaného sa ho zrazu policajti začali pýtať na asi tri rôzne prípady. „Či som nefiguroval vo vražde Valka, potom tam mal byť zas Kňažovič, zrazu to začalo padať ako hrušky,“ spresnil Bališ. 

K prípadu Valkovej vraždy vlani vypovedal aj Juraj Ondrejčák alias Piťo, ktorý je médiami označovaný za šéfa jednej skupiny bratislavského podsvetia. Podľa denníka Nový Čas si ho policajti zavolali vlani v apríli krátko potom, ako sa on domáhal stretnutia s bývalým ministrom vnútra Danielom Lipšicom. S tým sa chcel Ondrejčák o prípade osobne rozprávať, exminister to odmietol. 

Bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak naznačil v polovici mája pre denník SME, že Valkovým vrahom mohol byť lupič. „Nebolo to vykonané tak, že vrah čakal s úmyslom ho zavraždiť,“ povedal Spišiak pre SME. Potvrdil to aj minister vnútra Robert Kaliňák. „Modus operandi vykazuje znaky lúpeže,“ povedal.

Polícia podľa Spišiaka objasnila lúpeže v okolitých dedinách, ktoré vyzerali rovnako ako situácia u Valka. 
Zatkli viacerých páchateľov, ktorí sú vo väzbe. Či je medzi nimi aj možný Valkov vrah, nechceli Kaliňák ani Spišiak komentovať. Prípad je podľa nich pred koncom. Prípad Valkovej vraždy dozoruje riaditeľ odboru osobitného určenia generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky a ten neverí, že vražda právnika Ernesta Valka by mohla byť nešťastnou náhodou. „Pri takých závažných trestných činoch málokedy dôjde k takému následku, ako nastal, náhodou,“ povedal Šufliarsky. 

Zastreleného advokáta Valka našla jeho bývalá manželka a dcéra 8. novembra 2010 večer o 22:45 v jeho dome v Limbachu. Do domu sa prišli pozrieť preto, lebo sa im nezdalo, že Valko dlhší čas nezdvíhal mobilný telefón. Bývalého predsedu Ústavného súdu ČSFR našli v obytnej časti domu. Vrah ho zastrelil spredu.

Reportér M. Linhart informuje o dianí na Špeciálnom súde

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok