Smer robí politiku zlodejov dôchodkov, tvrdí Mihál

TASR
22.5.2012 11:34

Politika strany Smer-SD je politikou zlodejov dôchodkov. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil bývalý minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál (SaS), ktorý tak reagoval na pondelkové informácie štátneho tajomníka rezortu práce Jozefa Buriana (Smer-SD).

Smer robí politiku zlodejov dôchodkov, tvrdí Mihál
SITA

Zníženie odvodu bude podľa Mihála znamenať nižšie dôchodky v budúcnosti. "Najmä pre súčasnú mladú a z časti aj pre strednú generáciu," podotkol Mihál. Podľa neho budú dôchodky nižšie priamoúmerne výške zárobku, čo znamená, že čím lepšie bude pracujúci zarábať, tým nižší bude jeho dôchodok pochádzajúci z druhého piliera.

Mihál kritizoval aj rozhodnutie Ficovej vlády ponechať len dva fondy druhého dôchodkového piliera. Jeden má byť s garantovaným výnosom a druhý nový negarantovaný akciový fond, do ktorého môžu sporitelia prestúpiť. "Nový fond má byť tzv. aktívny, to znamená, že manažéri správcovských spoločností budú aktívne rozhodovať o nákupe akcií a iných finančných produktov, s čím ale budú spojené omnoho vyššie poplatky pre sporiteľov," upozornil Mihál.

Sporitelia tak budú mať na výber dve možnosti. Prvou je garantovaný fond, v ktorom však bude zhodnotenie na základe doterajších skúseností na úrovni 1 až 1,5 %. Teda menej, ako je inflácia, čo znamená, že úspory sa budú znehodnocovať. V druhom akciovom fonde budú podľa Mihála vysoké poplatky, pričom výnosy ostanú otázne.

Za veľmi nešťastné označil Mihál aj zmeny v spôsobe vstupu do druhého piliera. Ficova vláda sa chce vrátiť k tomu, aby mladí ľudia neboli automaticky zaradení do druhého piliera, ale aby doňho museli aktívne vstupovať. "Ak sa znovu príjme starý model, tak hrozí, že do druhého piliera bude vstupovať len 10 % mladých ľudí a tak druhý pilier pre mladú generáciu stratí zmysel," skonštatoval Mihál.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok