Palestínska ikona odboja vidí svoju budúcnosť v politike

TA3 TASR
30.7.2018 17:26

Mladá Palestínčanka Ahid Tamímíová, ktorá sa stala ikonou odboja palestínskych Arabov proti už pol storočia trvajúcej izraelskej vojenskej okupácii, očakáva svoju "politickú budúcnosť".

Palestínska ikona odboja vidí svoju budúcnosť v politike
TASR

V rozhovore pre agentúru AP v pondelok uviedla, že chce získať právnický diplom, aby mohla zdokumentovať porušovanie ľudských práv. Sedemnásťročné dievča zadržali vlani v decembri a odsúdili na osem mesiacov väzenia za to, že udieralo izraelských vojakov. Prepustili ju v nedeľu predčasne aj s jej matkou, ktorú izraelské orgány takisto zatkli a umiestnili do väzby. Po prepustení z väzby uviedla, že bude aj naďalej pokračovať v boji za práva Palestínčanov.

tamimi-2-1140-px_7f000001-2db3-aa06.jpg

Na otázku, či by udrela izraelského vojaka ešte raz a riskovala tak opäť väzenie, odpovedala však zdržanlivo. "V zásade vám nemôžem povedať, čo sa stane v budúcnosti. Som v podmienke, môžu ma opäť zavrieť, dúfam, že v budúcnosti bude Palestína slobodná a nič z tohto sa už nebude musieť udiať znova," dodala. Ahid čelila pred vojenským súdom 12 obvineniam z rôznych trestných činov vrátane napadnutia a poburovania. Tých sa údajne dopustila pri viacerých konfrontáciách s vojakmi.

Pri jednej z týchto potýčok, ktorú zachytáva videozáznam zverejnený koncom vlaňajšieho roka na sociálnych sieťach, fackala, udierala a kopala v predjordánskej dedine Nabí Sálih dvoch izraelských vojakov, pričom tí sa väčšinou odvetných úderov zdržali. Mnohí Palestínčania odvtedy Tamímíovú oslavujú ako hrdinku vzdorujúcu izraelskej okupácii Predjordánska, zatiaľ čo Izraelčania o nej hovoria ako o agitátorke snažiacej sa vyprovokovať vojakov pred kamerou v rámci palestínskej PR kampane.

Témy: vojak
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok