Jedna z najväčších leteckých záhad. Zverejnili novú správu o lete MH370

TA3 TASR
30.7.2018 10:59

Malajzijské úrady zverejnili správu nezávislého vyšetrovacieho tímu, ktorý sa zaoberal zmiznutím lietadla spoločnosti Malaysia Airlines z roku 2014. Informovala o tom agentúra AP.

Nevylúčili zásah zvonka

V správe sa opakuje už známe tvrdenie Malajzie, že lietadlo sa úmyselne odklonilo od svojej trasy a letelo viac ako sedem hodín po prerušení komunikácie. V správe sa tiež konštatuje, že príčinu zmiznutia letu MH370 stále nie je možné určiť a "možnosť zásahu tretej strany nemožno vylúčiť".

Správa poukazuje aj na nedostatky v reakcii malajzijskej vlády na túto udalosť, čo len posilnilo dohady o osude lietadla a jeho pasažierov. Lietadlo s 239 ľuďmi na palube zmizlo 8. marca 2014 počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Predpokladá sa, že sa zrútilo v južnej časti Indického oceánu.

Jednotlivé kusy trosiek, ktoré sa vyplavili na afrických plážach a ostrovoch Indického oceánu, naznačili, v ktorej odľahlej časti oceánu sa lietadlo pravdepodobne zrútilo. Pátranie, ktoré sa konalo na podnet vlád Austrálie, Malajzie a Číny, však toto miesto nedokázalo presne určiť. Pátranie, do ktorého sa pustila americká spoločnosť Ocean Infinity, a ktoré sa skončilo začiatkom tohto roka, bolo tiež neúspešné.

Sklamané rodiny obetí

Osud letu MH370 je jednou z najväčších záhad v dejinách letectva. Správa zverejnená v pondelok ešte stále nie je konečná - práve vzhľadom na to, že sa lietadlo nenašlo. Malajzijská vláda deklarovala, že je pripravená pokračovať v pátraní, ak sa objavia dôveryhodné dôkazy o lokalizácii lietadla.

Rodiny obetí záhadného zmiznutia lietadla Malaysia Airlines na zverejnenie najnovšej správy reagovali s ľútosťou, že ani ona nepriniesla nič nové. Text správy však naznačuje, že k zmiznutiu lietadla viedla séria porúch, pričom sa spomína najmä nedodržiavanie postupov a pokynov.

"Dúfame, že k týmto chybám už znovu nedôjde, a že sa v budúcnosti prijmú opatrenia, ktoré im zabránia," povedala Grace Nathanová, právnička, ktorej matka Anne Daisyová bola na palube zmiznutého Boeingu 777 spoločnosti Malaysia Airlines.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok