Bulharsko po zemetrasení: Desiatky ranených, výnimočný stav

TASR
22.5.2012 09:31

Zemetrasenie s magnitúdou 5,8 dnes nadránom zasiahlo bulharskú Sofiu, kde vystrašilo mnohých obyvateľov, ktorí v strachu vybehli zo svojich domov. Zranilo sa najmenej 30 ľudí.

Bulharsko po zemetrasení: Desiatky ranených, výnimočný stav
SITA

Najmenej 30 ľudí utrpelo zranenia pri zemetrasení s magnitúdou 5,8, ktoré dnes nadránom zasiahlo okolie bulharského hlavného mesta Sofia a nasledovalo po ňom najmenej 30 slabších dotrasov. Informovala o tom bulharská tlačová agentúra BTA.

V Pernickej oblasti, kde malo zemetrasenie epicentrum, vyhlásili výnimočný stav. Všetci zranení pochádzajú z mesta Pernik, ktoré bolo najviac zasiahnuté. Otrasy zeme tam mierne poškodili mnohé domy.

Radnica s pomocou Červeného kríža poskytla občerstvenie obyvateľom, ktorí opustili svoje domovy a z bezpečnostných dôvodov sa zhromaždili na otvorenom verejnom priestranstve.  Úrady vyhlásili v tejto oblasti deň pracovného pokoja, týkajúci sa verejných úradov, škôl a predškolských zariadení.  Podľa BTA opúšťali obyvatelia Pernika vo veľkom počte svoje domovy a smerovali k príbuzným do bezpečnejších oblastí krajiny.

V oblasti sa nachádza priehrada Studena. Ministerka pre regionálny rozvoj a verejné práce Lilijana Pavlovová uviedla, že nemá zatiaľ informácie o poškodení priehradnej hrádze. Napriek tomu tam vycestovala, aby s odborníkmi uskutočnila kontrolu jej technického stavu.

Stavební odborníci začali vykonávať kontrolu statiky budov v Sofijskej, Blagojevgradskej a Kjustendilskej oblasti. Dnešné zemetrasenie je v okolí Sofie najsilnejším od roku 1917, keď bulharskú metropolu zasiahli otrasy zeme s magnitúdou 5,5.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok