Summit NATO schválil stratégiu ukončiť vojnu v Afganistane

TA3, TASR
22.5.2012 07:35

Vojaci Severoatlantickej aliancie opustia Afganistan do kona roka 2014. Po tomto dátume bude pokračovať dlhodobé strategické partnerstvo. To sú dva hlavné závery summitu NATO, ktorý sa včera skončil v americkom Chicagu.

Summit NATO schválil stratégiu ukončiť vojnu v Afganistane
SITA

Lídri NATO na summite v Chicagu v pondelok podporili plány na odovzdanie velenia bojových akcií v Afganistane domácim silám do polovice budúceho roku. Bojové jednotky NATO budú podľa plánu stiahnuté do konca roku 2014 a v krajine ostanú len výcvikové a poradné zložky. Tento postup je podľa vyhlásenia Aliancie "nezvratný".

Americký prezident Barack Obama, ktorého čaká v novembri ťažký súboj o znovuzvolenie, ohlásil, že koniec nepopulárnej vojny v Afganistane je po vyše desaťročí na dohľad. "Opúšťame Chicago s jasnou cestovnou mapou," vyhlásil na záver vrcholnej schôdzky vo svojom domovskom meste. "Naša koalícia je viazaná týmto plánom doviesť našu vojnu v Afganistane do zodpovedného konca." Pripustil, že stiahnutie vojsk v roku 2014 nesie so sebou riziko, ideálny čas na odchod však podľa neho neexistuje a afganské jednotky musia prevzať za bezpečnosť zodpovednosť.

Po historickom summite o Afganistane tak ostávajú otázky, ako zabrániť skĺznutiu tejto krajiny do chaosu a oživeniu povstaleckého hnutia Taliban, keď budú zahraničné jednotky preč. Aliancia prisľúbila, že afganské bezpečnostné sily bude ďalej podporovať financovaním a výcvikom. Obama vyhlásil, že stiahnutie vojsk neznamená "koniec afganských výziev, ani nášho partnerstva s touto dôležitou krajinou".

Lídri Aliancie akceptovali stanovisko nového francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda o stiahnutí 3400 francúzskych vojakov z Afganistanu do konca decembra, čiže dva roky pred termínom NATO. Krok Paríža pritom môže znamenať, že aj v ďalších členských krajinách dôjde k zvýšeniu domácemu tlaku na skorší odchod ich kontingentov.

Optimizmus vyjadrilo NATO ohľadom znovuotvorenia zásobovacích trás z Pakistanu do Afganistanu, ktoré Islamabad uzavrel po vlaňajšom americkom nálete, pri ktorom zahynulo 24 pakistanských vojakov. K dohode na summite v tejto veci, napriek účasti pakistanského prezidenta Ásifa Alího Zardárího však nedošlo.

Na dvojdňovej schôdzke sa zúčastnilo vyše 50 krajín, vrátane 28 členov NATO. Slovensko zastupoval prezident Ivan Gašparovič. Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen uviedol, že summit v Chicagu bol "vysoko úspešný" pri "obnovení nezlomeného puta medzi Severnou Amerikou a Európou".

O záveroch summitu NATO v Chicagu sme sa rozprávali s R. Zolákom zo zahraničného spravodajstva

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok