Voľby vyhral hviezdny hráč kriketu, voličom sľúbil nový Pakistan

TA3 TASR
27.7.2018 07:17

Oficiálne výsledky pakistanských parlamentných volieb potvrdili víťazstvo bývalej športovej hviezdy Imrána Chána.

Voľby vyhral hviezdny hráč kriketu, voličom sľúbil nový Pakistan
SITA/AP

Získali 109 kresiel

Chánova strana Pakistanské hnutie za spravodlivosť získala 109 z 269 kresiel v parlamente, o ktoré sa súperilo. Jeho najväčší rival, Pakistanská moslimská liga získala vo voľbách 63 mandátov. Chán, ktorý sa už vo štvrtok vyhlásil za víťaza volieb a svojim voličom sľúbil "nový Pakistan", bude potrebovať koalíciu na vytvorenie novej vlády.

pakistan-elections-khan-57569-e6cb317ee54d4d5a8b0b73094252cc42_7f000001-a953-74ea.jpg

Parlamentné voľby v Pakistane sa konali v stredu a od začiatku v nich išlo o súboj strán bývalého premiéra Naváza Šarífa, ktorý je v súčasnosti vo väzbe, a bývalej kriketovej hviezdy Chána. Vo voľbách mohlo hlasovať vyše 105 miliónov oprávnených voličov, o ktorých priazeň sa uchádzalo viac ako 11.000 kandidátov na poslancov celoštátneho parlamentu a provinčných zhromaždení.

Islamisti neuspeli

Kreslo v pakistanskom parlamente nezískal ani jeden z 265 kandidátov, ktorých postavila do volieb radikálna islamistická organizácia Laškare tajjaba (LeT). Zdá sa tak, že v hlasovaní prevážili voliči s umierneným postojom. Medzi neúspešnými uchádzačmi bol aj syn spoluzakladateľa LeT Háfiza Saída, známeho militanta, ktorého USA zaradili do svojho zoznamu teroristov a za ktorého dolapenie je ponúkaná odmena 10 miliónov dolárov. Kandidáti viedli kampaň pod hlavičkou málo známej strany Alláhu akbar tehrík, pretože LeT je v Pakistane zakázaná, hoci ďalej operuje pod názvom Džamaat-ud-Dawa.

Ľudskoprávne organizácie a menšiny v Pakistane vyjadrovali pred voľbami obavy z nebývalého počtu radikálnych náboženských zoskupení, ktoré sa do nich zapojili. Okrem uvedenej strany išlo aj o ďalšie odnože zakázaných subjektov. Nenávistné skupiny namierené proti šiitským moslimom počas svojej kampane sľubovali, že zbavia krajinu tejto náboženskej menšiny.

Organizácia LeT je spájaná s krvavými teroristickými útokmi v indickom Bombaji z roku 2008. Tie trvali takmer tri dni a zahynulo pri nich viac ako 170 ľudí vrátane deviatich ozbrojených atentátnikov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok