Doráňaný Sagan na víťazstvo nesiahol, víťazom etapy je Démare

TA3 TASR
26.7.2018 18:03

Francúzsky cyklista Arnaud Démare triumfoval v 18. etape 105. ročníka Tour de France. Jazdec stajne Groupama FDJ sa presadil v záverečnom špurte 171 km dlhej trati z Trie sur Baise do Pau, v cieli mu namerali čas 3:46:50 h.

Doráňaný Sagan na víťazstvo nesiahol, víťazom etapy je Démare
SITA/AP

Po páde pokračoval

Na ďalších priečkach skončili Christophe Laporte z tímu Cofidis a Alexander Kristoff (SAE Team Emirates) Peter Sagan finišoval na ôsmom mieste v rovnakom čase ako víťaz. Po náročných kopcoch v Pyrenejach čakala na cyklistov rovinatá etapa, v ktorej sa predpokladal špurtérsky záver. Oči sa počas nej upierali na slovenského jazdca Petra Sagana, ktorý sa na štart postavil doudieraný po následkoch pádu v 17. etape.

Na 73. kilometri čakala na pretekárov rýchlostná prémia, ktorú vyhral Guillaume Van Keirsbulck (Wanty - Groupe). Belgičan bol súčasťou šesťčlennej skupiny, ktorá sa odpútala od pelotónu už po piatich kilometroch. Sagan finišoval na prémii v hlavnom poli na celkovom 11. mieste a do bodovacej súťaže si pripísal päť bodov. Ešte pred ňou však prišlo k pádu v pelotóne, ktorý si najhoršie odniesol víťaz stredajšej etapy Nairo Quintana. Potreboval lekárske ošetrenie, po ktorom pokračoval v pretekoch.

Rýchlosť i taktika

Vpredu si 7-členná skupina v zložení Niki Terpstra (Quick-Step Floors), Thomas Boudat (Direct Energie), Mathew Hayman a Luke Durbridge (Mitchelton – Scott), Sep Vanmarcke (EF Education First–Drapac), Jasper Stuyven (Trek – Segafredo) a Van Keirsbulck držala mierny náskok, ktorý sa pohyboval do 2 minút.

40 kilometrov pred cieľom sa však v pelotóne na špici začalo pracovať a náskok vedúcej skupiny sa znižoval. 17 kilometrov pred páskou boli už všetci jazdci v balíku a začalo sa taktizovať. Sagan mal dobrú pozíciu, ale po zákrute 1 km pred cieľom sa dostal mierne dozadu, čo využili jeho konkurenti. Domáci pretekár Démare si pripísal 1. triumf na tohtoročnej TdF.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok