Poslanci definitívne schválili zmeny v druhom pilieri

TA3, TASR
14.9.2011 22:13

Vládny návrh zmien v druhom pilieri našiel dnes podporu u väčšiny poslancov Národnej rady (NR) SR. Tí tak definitívne odsúhlasili v poradí už 21. novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení od vzniku tejto legislatívy. Okrem zmien navrhnutých z rezortu práce prináša aj niekoľko úprav z dielne koaličných poslancov.

Poslanci definitívne schválili zmeny v druhom pilieri

Novela šéfa ministerstva práce Jozefa Mihála (SaS) v budúcom roku prinesie pre sporiteľov viac fondov, menej garancií či automatický vstup pre mladých ľudí do tohto systému sporenia. Po novom tak vzniknú štyri fondy, dlhopisový nahradí konzervatívny, zmiešaný vyvážený, akciový nahradí rastový a zároveň vznikne úplne nový indexový fond. Ten by mal byť naviazaný na vybrané akciové indexy.

V prípade indexového fondu bude musieť dôchodková správcovská spoločnosť (DSS) dopredu zverejniť, aké indexy bude kopírovať. Fond by mal byť zložený z ľubovoľného počtu indexov a na ich základe budú DSS-ky nakupovať cenné papiere. Keďže pôjde o pasívnu stratégiu investovania, poplatok pre DSS bude najnižší spomedzi všetkých fondov, teda 0,2 % ročne.

V prípade garancií, tie by mali zostať už iba v jednom, dlhopisovom fonde. "Snažíme sa zastávať záujmy sporiteľov a v ich záujme by malo byť a aj je, aby dosiahli ich príspevky čo najvyšší výnos. To znamená, aby pri odchode do dôchodku mali dôchodok čo najvyšší," vysvetlil minister v súvislosti s diskusiou o garanciách.

Zmena zákona tiež počíta s automatickým zaradením ľudí do druhého piliera, a to pri vstupe na pracovný trh. Obdobie na rozhodnutie na výstup je v novele nastavené na dva roky. "Viem si bez akýchkoľvek problémov predstaviť, že sa to obdobie predĺži. Pokojne to môže byť aj desať rokov," uviedol ešte pred prerokovávaním materiálu v pléne šéf rezortu. Takýto pozmeňovací návrh nedal však ani jeden poslanec.

Od zaradenia mladých pracujúcich do druhého piliera Sociálnou poisťovňou (SP) budú mať šesťmesačné obdobie na výber DSS. Ak si však nevyberú, zaradí ich samotná SP, a to do spoločnosti na základe abecedného princípu, teda každá DSS dostane rovnaký počet sporiteľov.

Plénom prešiel pozmeňovací návrh Júliusa Brocku (KDH) o minimálnej dĺžke sporenia v druhom pilieri. Tá sa skráti o päť rokov a po novom tak má stačiť na nárok na výplatu dôchodku z tohto piliera desať rokov. "Za predchádzajúcej vlády boli podmienky deformované a v istom zmysle poškodzovali aj sporiteľov," podotkol pre TASR. Vysvetlil, že pri spúšťaní celého systému stačilo sporiteľom desať rokov sporenia, čo následne sprísnila bývalá vláda Roberta Fica (Smer-SD) na 15.

Poslanci podporili aj pozmeňovacie návrhy Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS). Jedným z nich malo byť pôvodne aj ponechanie poplatkov v novom dlhopisovom (dnes konzervatívnom) fonde za zhodnotenie majetku, ktoré chcel Mihál vypustiť. "Tým sa sleduje cieľ zvýšiť motiváciu spoločností zhodnocovať majetok aj v tomto fonde," vysvetlil v materiáli, avšak nakoniec sa o tomto návrhu nehlasovalo.

Kaník však presadil návrh, aby mohli DSS-ky investovať aj do drahých kovov ako zlato, striebro či platina. "Ten návrh je zaujímavý a dobrý preto, lebo rozširuje možnosti investovania. Komodity sú zaujímavou investičnou príležitosťou, čiže ak správcovská spoločnosť usúdi, že je v prospech jej klientov investícia do zlata, tak by tak mohla urobiť," okomentoval pre TASR návrh minister.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok