Horský šprint vyhral Quintana, Sagan pokračoval napriek pádu

TA3 SITA
25.7.2018 18:06

Kolumbijčan Nairo Quintana z tímu Movistar sa stal víťazom mimoriadne náročnej 17. etapy Tour de France, ktorá mala prívlastok kráľovská pyrenejská a zároveň so 65 km bola najkratšia v modernej histórii cestnej cyklistiky.

Horský šprint vyhral Quintana, Sagan pokračoval napriek pádu
SITA/AP

Získal svoj prvý etapový vavrín

Pretekári absolvovali 65 km z Bagnéres-de-Luchon na vrchol stúpania Col du Portet vo výške 2215 m, čo bol vôbec najvyšší bod na tohtoročnej Tour de France. Quintana zvíťazil s náskokom 28 sekúnd pred Írom Danielom Martinom (UAE Team Emirates) a 47 sekúnd pred Britom Geraintom Thomason (Sky). Líder celkového poradia Thomas zvýšil svoj náskok na čele pred Holanďanom Tomom Dumoulinom na 1:59 min, tretí Brit Christopher Froome, ktorého záver etapy nezastihol v optimálnej forme, za tímovým kolegom zaostáva už o 2:31 min.

"Bol to náročný deň, ale pripravili sme sa v tíme veľmi dobre. Urobili sme to presne tak, ako sme si to naplánovali. Vpredu sme mali Valverdeho a Solera, ktorí pomohli roztrhať pelotón. Bola to etapa pre čistých vrchárov, preto sme ukázali svoju silu. V prvej časti Tour de France som si prešiel zložitými chvíľami a stratil som dosť času. Teraz však cítim silu na to, aby som sa posúval vyššie. Chcel som dnes vyhrať pre ľudí v Kolumbii. Ich podpora mi výrazne pomáha, rovnako ako aj priateľov a rodiny," uviedol Nairo Quintana na webe Cyclingnews. Quintana zaútočil v záverečnom stúpaní približne 14 km pred cieľom a tento 28-ročný vrchársky špecialista vôbec po prvý raz v kariére získal etapový vavrín na TdF. Zároveň vybojoval pre tím Movistar premiérové víťazstvo na tohtoročnej "Starej dáme".

Sagana postihol pád

Dumoulin sa síce dokázal striasť Frooma, ale nie Thomasa a v závere za ním dokonca zaostal o ďalších 5 sekúnd. "Vždy som šiel do etapy s vierou, že niečo môžem urobiť, ale teraz po dva a pol týždni sa ukázalo, že Thomas je naozaj najsilnejší. Nedokázal som stiahnuť jeho náskok, nebolo to možné. Taká je pravda," priznal Tom Dumoulin v prvej reakcii na webe Cyclingnews.

Slovák Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) v náročnej etape sa spočiatku držal v hlavnej skupine favoritov, neskôr z nej logicky vycúval a v zjazde z druhého kopca Col de Val Louron Azet ho dokonca postihol aj pád. Neohrozený líder bodovacej súťaže síce rýchlo vysadol do sedla bicykla, ale do cieľa prišiel na 134. mieste s odstupom 26:29 min za víťazom a v roztrhanom drese. Podľa RTVS zrejme bude musieť vyhľadať lekársku pomoc. Celkovo patrí Saganovi 67. priečka.

Pre portál cyclingnews.com bol detailnejší: "Spadol som v zákrute, urobil som tam chybu. Dostal som sa až príliš vpravo a aj keď som pribrzdil, nestačilo to. Vletel som do lesa a zadkom som narazil na kameň. Teraz by bolo najjednoduchšie odísť domov, ale dva či tri dni pred Parížom? To isto nie. Mám síce nejaké odreniny a poriadne narazený sedací sval, no verím, že v najbližších dňoch sa budem cítiť lepšie. Uvidíme ráno."

Výsledky - Tour de France 2018:

17. etapa (Bagnéres-de-Luchon - Saint-Lary-Soulan, 65 km): 1. Nairo Quintana (Kol.) Movistar 2:21:27 h, 2. Daniel Martin (Ír.) UAE Team Emirates +28 s, 3. Geraint Thomas (V. Brit.) +47, 4. Primož Roglič (Slovin.) LottoNL-Jumbo +52, 5. Tom Dumoulin (Hol.) Sunweb +52, 6. Steven Kruijswijk (Hol.) LottoNL-Jumbo +1:05, 7. Egan Bernal (Kol.) Sky +1:33, 8. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +1:35 min, 9. Mikel Landa (Šp.) Movistar +1:35, 10. Ilnur Zakarin (Rus.) Kaťuša Alpecin +2:01

Poradie po 17. etape: 1. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky 70:34:11 h, 2. Tom Dumoulin (Hol.) Sunweb +1:59 min, 3. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +2:31, 4. Primož Roglič (Slovin.) LottoNL-Jumbo +2:47, 5. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +3:30, 6. Steven Kruijswijk (Hol.) LottoNL-Jumbo +4:19, 7. Mikel Landa (Šp.) Movistar +4:34, 8. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale +5:13, 9. Daniel Martin (Ír.) UAE Team Emirates +6:33, 10. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +6:14, 10. Daniel Martin (Ír.) UAE Team Emirates +9:31.

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 452 bodov, 2. Alexander Kristoff (Nór.) UAE Team Emirates 170, 3. Julian Alaphilippe (Fr.) Quick-Step Floors 134, 4. Arnaud Démare (Fr.) Groupama-FDJ 133, 5. Greg Van Avermaet (Belg.) BMC Racing 130, 6. John Degenkolb (Nem.) Trek-Segafredo 128.

Rýchlo a zbesilo

Rýchlo a zbesilo od štartu až do cieľa, takto charakterizovali organizátori Tour de France stredajšiu etapu, ktorá bola druhou pyrenejskou a so 65 km najkratšou v modernej histórii týchto najslávnejších pretekov. Zo 65 km bolo až 38 do kopca, cyklisti nastúpali dovedna 3120 výškových metrov.

Takzvaný horský šprint mal aj netradičný štart, cyklisti mali presne stanovené miesta podľa aktuálneho poradia v celkovej klasifikácii, z ktorých sa pohli. Úvod na spôsob pretekov formuly 1 či motocyklov - superbikov však nenadchol, jazdci tímu Sky v popredí Geraint Thomas a Christopher Froome si počkali na svojich domestikov a rovnaké to bolo v podaní tímu Sunweb či Movistar. Prakticky ihneď po štarte cyklisti začali stúpať na horskú prémiu prvej kategórie na Montée de Peyragues (dĺžka 14,9 km/ priemerný sklon 6,7 %). Tempo však nebolo mimoriadne, favoriti sa šetrili na náročnú koncovku etapy.

france-cycling-tour-de-france-94744-5ac4d1ade39845398a75b110cf7b2411_7f000001-9f19-e101.jpg

Po páde sa zaradil do skupiny

Do úniku sa ako prví dostali Tanel Kangert (Astana) a Nicolas Edet (Cofidis, Solutinos Crédits), neskôr zostal vpredu už len Estónec Kangert. Na vrchole Peyragues sa objavil s náskokom 15 sekúnd pred Julianom Alaphilippom (Quick-Step Floors) a Kristijanom Durasekom (UAE-Team Emirates), pelotón zaostával už o 3:25 min. Po 25 km bolo vpredu už spolu spomenuté trio a rýchlostná prémia na VC Loudenvielle na 27,5 km sa stala opäť korisťou Kangerta. Víťaz dvoch etáp na tohtoročnej TdF Alaphilippe potom zostal vpredu práve už len s Kangertom. Alaphilippe sa ako prvý objavil na druhom z troch vrcholov dňa Col de Val Louron Azet (7,4 km/ 8,3 %) na 37. km a vďaka zisku 18 bodov si ešte viac poistil bodkovaný dres lídra vrchárskej súťaže. Za nimi a Durasekom, ktorý zaostával o 5 sekúnd, sa sformovala skupina s Alejandrom Valverdem (Movistar) či Rafalom Majkom (Bora-Hansgrohe).

Zaostávali o 35 sekúnd, hlavné pole s favoritmi malo manko 2:11 min. V nej sa dlho držal aj Peter Sagan, ale v polovici druhého stúpania už nestačil na rýchle tempo jazdcov tímov Sky a Sunweb. V zjazde z Col de Val Louron Azet Sagan spadol, ale zdalo sa, že bez väčších následkov. Keď nasadol opäť do sedla, zaostával za čelom pretekov približne 5:40 min. Zaradil sa do početnejšej skupiny, kde nechýbal napríklad Belgičan Greg van Avermaet (BMC Racing), ale aj niekoľko jeho tímových kolegov.

Šprint o 3. priečku vyhral Thomas

V záverečnom kopci kategórie HC Col du Portet s dĺžkou 16 kilometrov a priemerným sklonom 8,7 % sa už konečne začalo reálne útočiť. Ako prví to z jazdcov na celkové poradie využili Kolumbijčan Nairo Quintana (Movistar) a Ír Daniel Martin (UAE-Team Emirates). Na čele bol vtedy už len Kangert, keďže Alaphilippe "zvesil" nohy. Quintana nasadil pomerne "výživné" tempo a bez problémov sa vzdialil skupine lídrov na čele s tímom Sky. O čosi neskôr sa vydal dopredu Chris Froome (Sky) spoločne s Primožom Rogličom (LottoNL-Jumbo). Tom Dumoulin sa snažil reagovať, ale silná ekipa Sky Holanďanovi nedovolila odskočiť. Napokon sa mu však podarilo dostihnúť silnú britsko-slovinskú dvojicu a favoriti boli opäť pokope.

Medzitým Quintana dostihol tímového kolegu Valverdeho a Majku a 11 km pred cieľom spoločne stíhali Kangerta, ktorý mal vtedy k dobru 50 sekúnd. Trvalo im necelé tri kilometre, kým ho dostihli. Nabudený Quintana zostal vpredu sám a šiel v ústrety svojmu prvému etapovému triumfu na TdF. Päť kilometrov pred cieľom mal náskok 1:10 min pred skupinou s lídrom Geraintom Thomasom. V posledných 2 km sa o trhák pokúsil aj tretí muž celkového poradia Dumoulin, ale Thomas ho bez problémov zachytil. Vzápätí nasadil k útoku Roglič, Froome zozadu nebol schopný reagovať. Zatiaľ čo vpredu bol už Quintana jasný víťaz a Martin zasa druhý, šprint o tretiu priečku vyhral Thomas a opäť demonštroval svoju silu ako najlepší muž tohtoročnej TdF.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok