Číňania kupujú najväčšiu sieť kín v USA, zaplatia miliardy

TASR
21.5.2012 11:37

Čínsky konglomerát Dalian Wanda Group oznámil, že kúpi americký reťazec kín AMC Entertainment Holdings za 2,6 miliardy USD (2,04 miliardy eur). Ide o najväčšiu čínsku akvizíciu v Spojených štátoch, vďaka ktorej vznikne aj najväčší svetový prevádzkovateľ kín.

Číňania kupujú najväčšiu sieť kín v USA, zaplatia miliardy
SITA

Tento obchod odráža globálne ambície bohatých čínskych firiem, ktoré využívajú akvizície na urýchlenie svojej expanzie a spolu s  renomovanými zahraničnými značkami tak získavajú aj ich skúsenosti a technológie. AMC prevádzkuje 346 kín, prevažne v USA a Kanade.

Podľa odhadov analytika Dereka Scissorsa zo spoločnosti Heritage Foundation čínske firmy do konca roka 2011 investovali celkovo 34,8 miliardy USD do amerických podnikov aj napriek tomu, že vlády oboch štátov vedú spory, či už o zahraničný obchod, alebo postoj Pekingu k disidentom.

Spoločnosť Wanda vznikla v roku 1988. Je to súkromný konglomerát, ktorý prevádzkuje hotely, obchodné domy, vlastní divadlá, podniká v turizme aj v iných odvetviach. Za minulý rok dosiahla obrat 16,7 miliardy USD a zamestnáva 50.000 ľudí.

Sieť kín AMC, ktorú vlastí skupina investorov vrátane Apollo Global Management, Bain Capital, Carlyle Group, CCMP Capital Advisors a Spectrum Equity Investors, v ostatných troch rokoch vykazovala straty. Jej generálny riaditeľ Gerry Lopez ale tvrdí, že tento rok sa už vráti k zisku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok