Životy záchranárov v Sýrii boli ohrozené, Izrael ich evakuoval

TA3 TASR
22.7.2018 12:49

Izraelská armáda evakuovala záchranárov zo západnej Sýrie. Ide približne o osemsto členov organizácie Biele prilby a ich rodiny. Vojaci ich previezli do Jordánska. Agentúra AP poznamenala, že ide o prvý podobný zásah Izraela v sýrskej vojne.

Prvá intervencia tohto druhu

Izraelské médiá uviedli, že v noci na nedeľu armáda evakuovala zhruba 800 členov sýrskej mimovládnej organizácie Biele prilby a ich rodinných príslušníkov do Jordánska, odkiaľ budú v priebehu nasledujúcich troch mesiacov prevezení do Británie, Nemecka a Kanady.

Ide o prvú intervenciu Izraela tohto druhu v sýrskej občianskej vojde. Armáda vo vyhlásení uviedla, že "výnimočné humanitárne gesto" bolo zrealizované na základe nariadenia vlády a požiadavky zo strany Spojených štátov a ich európskych spojencov.

Neznamená to zmenu v politike

Izraelské ozbrojené sily tiež uviedli, že operácia bola vykonaná v dôsledku "bezprostredného ohrozenia životov (Sýrčanov)". Armáda dodala, že evakuácia neznamená zmenu v politike nezasahovania do sýrskej občianskej vojny, ktorú presadzuje Izrael.

Biele prilby vznikli v roku 2013 z iniciatívy dobrovoľníkov, ktorí zasahovali spontánne vo svojich mestách a dedinách, aby riešili akútne humanitárne problémy súvisiace s ozbrojeným konfliktom. Pôsobili takmer výhradne v oblastiach ovládaných sýrskou opozíciou a boli bez finančnej podpory od štátu – naopak, často sa stávali terčom útokov vládnych síl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok