Plai: Dzurinda predviedol, čo je stranícky klientelizmus

SITA
21.5.2012 11:09

Ani jedna z doterajších vlád nerešpektovala jednu zo základných hodnôt štátnej služby, ktorou sú spravodlivé a otvorené výberové konania na báze výberu toho najlepšieho na konkrétnu prácu, myslí si bývalý predseda Úradu pre štátnu službu Ľubomír Plai.

Plai: Dzurinda predviedol, čo je stranícky klientelizmus
SITA

"Mikuláš Dzurinda vo funkcii ministra zahraničných vecí v plnej nahote predviedol, čo je stranícky klientelizmus pri obsadzovaní miest na ministerstve," uviedol pre agentúru SITA Plai. Dodal, že chce veriť, že Miroslav Lajčák ako kariérny diplomat vo funkcii ministra odolá pri obsadzovaní štátnozamestnaneckých miest pokušeniam slovenskej politiky a nebude v "tradičnom slovenskom folklóre" pokračovať. Tento "folklór" podľa Plaia znemožňuje Slovensku stať sa rovnocenným a rešpektovaným partnerom tým členom Európskej únie, ktorí túto základnú hodnotu štátnej služby rešpektujú. "Majú totiž na porovnateľných pozíciách kvalitnejších ľudí," domnieva sa.

V piatok 18. mája na tlačovej besede staronový minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák skonštatoval, že ministerstvo našiel v horšom stave, v akom ho pred dvadsiatimi mesiacmi odovzdal bývalému vedeniu na čele s Mikulášom Dzurindom (SDKÚ-DS). „Kým všetky doterajšie vlády rešpektovali výnimočnosť tohto rezortu a tento rezort je výnimočný, žiaľ, za ostatných 20 mesiacov sa mu nevyhol ten tradičný slovenský folklór, na ktorý sme zvyknutí. Ale ministerstvo na to zvyknuté nebolo, to je dosadzovanie do rezortu svojich politických priaznivcov a priateľov a podpisovanie zmlúv, ktoré vyvolávajú celý rad otáznikov,“ skonštatoval o situácii na ministerstve Lajčák. S ľútosťou poznamenal, že takéto veci sa na ministerstve nikdy nediali.

Situáciu ilustroval na personálnych zmenách, ktoré sa na ministerstve udiali počas úradovania Mikuláša Dzurindu v minulom volebnom období. Lajčák pripomenul, že proti svojej vôli bolo nútených odísť 70 kmeňových zamestnancov a na ich miesto bolo prijatých 87 nových ľudí. Lajčák tvrdí, že mnohí z nich boli veľmi úzko napojení na politickú stranu, ktorá viedla rezort zahraničných vecí v minulom volebnom období. Argumentoval, že nie je pravda, čo Dzurinda tvrdil, že to číslo je tak vysoké preto, že ministerstvo prijalo zamestnancov z ministerstva hospodárstva v súlade s prechodom kompetencií obchodnej diplomacie na rezort zahraničia. „Nie je to tak, z úradu vlády a z ministerstva prešlo 61 zamestnancov, ale tých 87 je navyše a nad rámec,“ pripomenul Lajčák. Dodal, že tých 17 ľudí navyše oproti tým, ktorí odišli, taktiež podkopáva tézu o potrebe šetriť, ktorú bývalé vedenie takto zdôvodňovalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok