Kvasinky, farbivá, plesne. Čo zistili pri veľkej kontrole zmrzlinární

TA3 TASR
20.7.2018 11:35

Hygienici z regionálnych úradov verejného zdravotníctva pokračujú v kontrolách zmrzlinárov, odhalili už viaceré nedostatky.

Kvasinky, farbivá, plesne. Čo zistili pri veľkej kontrole zmrzlinární
TA3

Nezaobišli sa bez pokút

Doterajšie kontroly u niektorých prevádzkovateľov odhalili problémy s hygienou, manipuláciou s potravinami a so skladovaním zmrzlín. "V rámci okresov Košice mesto a Košice-okolie zamestnanci RÚVZ zatiaľ vykonali 29 kontrol v 27 zariadeniach. V dvoch zariadeniach boli zistené nedostatky," priblížila Eva Gajancová, regionálna vedúca oddelenia hygieny výživy RÚVZ.

V Michalovciach z 15 vzoriek testovaniu nevyhoveli tri a hygienici jednej prevádzke uložili pokutu vo výške 200 eur. Pokuty udeľovali aj v Poprade, kde navyše voči jednej prevádzke začali aj správne konanie. "Bolo odobratých 78 sterov z prostredia výrobní a predaja, z toho bolo 21 sterov nevyhovujúcich pre prítomnosť kvasiniek a plesní enterokokov," povedala Anna Petrenčíková, vedúca oddelenia hygieny výživy RÚVZ v Poprade.

Testované vzorky tiež nevyhovovali pre zvýšený počet baktérií alebo prítomnosti nepovolených farbív. V Rimavskej Sobote takéto farbivá našli v dvoch z 32 vzoriek odobratých v dvanástich prevádzkach. "RÚVZ bude riešiť prítomnosť nepovolených farbív aj uložením sankcie," priblížila Henrieta Krkošková, vedúca oddelenia hygieny výživy RÚVZ v Rimavskej Sobote.

Pri výbere zmrzliny netreba klásť dôraz iba na výber chuti, ale aj na miesto jej kúpy. Niektoré mikrobiologické zmeny možno odhaliť aj pri zmene chuti a vône. Ak zmrzlina obsahuje kúsky ľadu alebo je nedostatočne premiešaná, odporúča sa nekonzumovať ju, môže so sebou niesť riziko rôznych tráviacich ťažkostí, ako sú hnačky, bolesti brucha či nevoľnosti.

Okamžité odstraňovanie nedostatkov

V Bratislave sa zatiaľ vykonalo 68 kontrol v prevádzkarňach s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny. "Zo 128 odobratých vzoriek zmrzlín na mikrobiologické vyšetrenie desať vzoriek nevyhovelo požiadavkám platnej legislatívy pre nadlimitné množstvo baktérií. Z 31 vzoriek odobratých na chemickú analýzu bola v niektorých zistená prítomnosť nepovolených azofarbív," uviedol regionálny hygienik Otakar Fitz.

Celkové štatistiky tohtoročných kontrol, ktoré budú zahŕňať regionálne výsledky, zverejní Úrad verejného zdravotníctva SR v septembri. Opatrenia na odstránenie možných nedostatkov však budú musieť prevádzkovatelia plniť ihneď po ich zistení. Podľa hlavného hygienika Jána Mikasa počas vlaňajšej letnej sezóny skontrolovali 964 prevádzok, nedostatky boli zistené v 264 z nich, teda zhruba v každej štvrtej.

Nebalená zmrzlina je v súčasnosti pripravovaná prevažne studenou cestou. Pripravuje sa z hotových zmrzlinových zmesí, ktoré sa po rozmiešaní v pitnej vode zmrazia, priblížil hlavný hygienik SR. S klasicky vyrábanou zmrzlinou s mliekom alebo vajíčkami sa možno stretnúť už len ojedinele. V prípade, že sa pridávajú vajíčka, musí byť tepelne upravená a tepelne spracované musia byť aj pridávané potraviny, ako napríklad mlieko či oriešky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok