NATO: Spúšťa sa prvá fáza spôsobilosti systému protiraketovej obrany

TA3, TASR
21.5.2012 08:49

Severoatlantická aliancia na summite, ktorý sa v nedeľu začal v americkom Chicagu, vyhlásila spustenie prvej fázy spôsobilosti svojho systému protiraketovej obrany v Európe. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Systém má byť plne funkčný do roku 2020. Podľa NATO bude čeliť prípadným útokom tzv. darebáckych štátov, ako sú Irán alebo Severná Kórea. Rusko však pred summitom opäť dalo najavo svoje znepokojenie z tohto projektu. Námestník ministra obrany Anatolij Antonov v Moskve povedal, že protiraketová obrana by mohla narušiť strategickú rovnováhu, pretože je založená na kombinácii radarov a protiraketových striel na súši i na mori.


Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen však uistil Rusko, že Aliancia s ním chce pokračovať v dialógu o protiraketovej obrane. "Existuje reálne nebezpečenstvo a proti nemu potrebujeme reálnu obranu. A samozrejme Rusko to nemôže blokovať," povedal Rasmussen. "Dúfam, že Rusko raz pochopí, že spolupráca je v našom spoločnom záujme," dodal.


Účastníci 25. summitu NATO ďalej rozhodli zaobstarať nový systém pre sledovanie diania na zemi tvorený piatimi bezpilotnými lietadlami Global Hawk od amerického výrobcu Northrop Grumman, ktoré budú umiestnené v Sigonelle na Sicílii od roku 2016. Tieto stroje môžu letieť 32 hodín vo výške 18 kilometrov a dokonca sledovať jednotlivé osoby. Samotný nákup týchto lietadiel 13 štátmi bude stáť miliardu eur.
Vzhľadom na obmedzené rozpočty jednotlivých členských krajín bol prijatý "robustný balík" viac ako 20 spoločných projektov. "Vytvoria vojenské schopnosti, ktoré potrebujeme, za cenu, ktorú si môžeme dovoliť," povedal Rasmussen. Je to začiatok nového spôsobu činnosti NATO v budúcnosti, ktorý sa nazýva "Smart Defense" (Chytrá obrana). Zahŕňa aj pokračovanie hliadkových letov NATO vo vzdušnom priestore Lotyšska, Litvy a Estónska.


Summit prijal aj vyhlásenie o nutnosti jadrových zbraní. Tie sa v ňom označujú za "základnú súčasť" odstrašujúceho potenciálu Aliancie. V otázke taktických jadrových zbraní USA rozmiestnených v Európe dostali dotyčné štáty ubezpečenie, že budú zapojené do rozhodovania v prípade zníženia ich počtu. Na žiadosť Francúzska vyhlásenie zdôrazňuje, že protiraketová obrana nemôže nahradiť jadrové zbrane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok