Pred sto rokmi sa narodil bojovník proti apartheidu Nelson Mandela

TA3 TASR
18.7.2018 16:46

Presne pred 100 rokmi sa narodil Nelson Mandela, prvý černošský prezident Juhoafrickej republiky a bojovník proti rasovej segregácii. Najstarší syn náčelníka kmeňa Tembu sa po skončení štúdií vydal na právnickú dráhu.

Mandelov deň

Oslavy sa začali už v utorok, keď bývalý americký prezident Barack Obama v Johannesburgu predniesol prejav, v ktorom okrem iného hovoril o nutnosti pokračovať v Mandelovom diele a vystríhať sa populizmu v politike. V rámci osláv juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa v stredu zavíta do provincie Východné Kapsko, odkiaľ Mandela, prezývaný Madiba, pochádzal a kde miestnym sociálne slabým rodinám odovzdá do užívania tri plne zariadené domy. Ako pripomenula agentúra DPA, deň výročia Mandelovho narodenia je v JAR známy ako Mandelov deň a sprevádzajú ho výzvy k obyvateľom, aby sa venovali aj dobročinnosti.

Na Mandelovu počesť vydala juhoafrická národná banka nové bankovky. Spomienkové akcie pri príležitosti stého výročia Mandelovho narodenia sa konajú aj v zahraničí, napríklad v Londýne, kde britský princ Harry s manželkou Meghan v utorok slávnostne otvorili rozsiahlu výstavu venovanú životu a dielu Nelsona Mandelu.

Oslavy zavŕši festival

Ďalšou medzinárodnou poctou Mandelovi bude hudobný festival Global Citizenship Festival Mandela 100, ktorý sa uskutoční v juhoafrickom Johannesburgu v decembri tohto roku aj za účasti takých popových hviezd ako Beyoncé, Ed Sheeran, Eddie Vedder, Femi Kuti, Pharrell Williams & Chris Martin, Sho Madjozi, Tiwa Savage, Usher či Wizkid.

Vstupenky na toto podujatie nie je možné kúpiť, dajú sa získať len vďaka angažovanosti v dobrovoľníckych akciách. Deň Mandelovho narodenia vyhlásila OSN v roku 2009 za Medzinárodný deň Nelsona Mandelu, aby sa stal "výzvou na nasledovanie jeho humanitárneho odkazu" a myšlienky, že každý človek má moc zmeniť svet a zanechať na ňom svoju stopu. Za svoj boj proti nespravodlivosti a apartheidu strávil Mandela vo väzení 27 rokov svojho života. V roku 1994 sa stal prvým demokraticky zvoleným prezidentom JAR a túto funkciu zastával do roku 1999.

Nelson Rolihlahla Mandela sa narodil 18. júla 1918 v dedine Mvezo v provincii Východné Kapsko a zomrel 5. decembra 2013 v Johannesburgu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok