Google dostal od Európskej komisie gigantickú pokutu, odvolá sa

TA3 TASR
18.7.2018 12:27

Americká internetová spoločnosť Google dostala od Európskej komisie rekordnú pokutu vyše 4 miliardy eur. Dôvodom je zneužívanie dominantnej pozície operačného systému Android pre mobily. Spoločnosť oznámila, že sa proti rozhodnutiu odvolá.

Rekordnú pokutu 4,34 miliardy eur udelila Európska komisia spoločnosti Google. Americký internetový gigant podľa nej zneužíval dominantné postavenie svojho mobilného operačného systému Android a od roku 2011 obmedzoval výrobcov zariadení, ktoré tento systém využívali.

"Google využil Android na upevnenie dominantnej pozície svojho internetového vyhľadávača. Tieto praktiky obmedzili šancu konkurentov súťažiť v tejto oblasti na základe predností ich produktov a prichádzať s inováciami. Európskym spotrebiteľom tak upreli možnosť ťažiť z účinnej hospodárskej súťaže v dôležitej oblasti mobilnej komunikácie," vysvetlila komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. Spoločnosť dostala 90 dní, aby veci napravila, inak jej hrozí penále vo výške až piatich percent priemerného denného obratu spoločnosti Aplhabet, teda materskej firmy Googlu.

Spoločnosť v reakcii odmietla obvinenia zo zneužívania postavenia na trhu. „Android rozširuje možnosti voľby, nie naopak. Živý ekosystém, rýchle tempo inovácií a klesajúce ceny sú typickými znakmi silného konkurenčného prostredia. Proti rozhodnutiu Európskej komisie sa preto odvoláme,“ povedala Alžbeta Houzarová, komunikačná manažérka Googlu pre Českú republiku a Slovensko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok