Moskve sme vydali muža, ktorý mal byť členom teroristickej jednotky

TA3 TASR
18.7.2018 09:23

Slovensko vydalo do Ruska ingušského občana Aslana Jandijeva hľadaného pre podozrenie z terorizmu. S odvolaním sa na tlačové oddelenie ruskej Federálnej bezpečnostnej služby o tom v utorok informovala agentúra TASS.

Cestoval s falošnými dokladmi

Jandijeva dopravili do Ruska v utorok, a to letecky z Bratislavy, dodal vo svojej správe denník Izvestija. Podľa FSB bol hľadaný Jandijev členom ozbrojeného zoskupenia čečenského veliteľa Šamiľa Basajeva. Pátranie po ňom bolo vyhlásené v súvislosti s podozrením zo spoluúčasti na sérii teroristických útokov, ku ktorým došlo v roku 2006 na rôznych miestach mesta Vladikavkaz. Tieto útoky si vyžiadali obete na životoch.

FSB vo svojom vyhlásení uvádza, že Jandijev z Ruska odcestoval z roku 2010 za pomoci falošných dokladov, aby sa vyhol trestnému stíhaniu. Svoj pobyt sa pokúšal legalizovať vo Švajčiarsku, Holandsku i ďalších členských krajinách EÚ. V roku 2011 bol zadržaný na Slovensku.

Museli by ho prepustiť

Ak by Slovensko Jandijeva nevydalo, muselo by ho prepustiť z vydávacej väzby. To by vzhľadom na obvinenia, ktorým čelí, predstavovalo bezpečnostné riziko. Vo svojom stanovisku to vysvetľuje Ministerstvo spravodlivosti. Pozastavenie vydania žiadal od Slovenska Výbor OSN pre ľudské práva. Chcel preskúmať, či mu v Rusku nehrozí mučenie alebo zlé zaobchádzanie.

Rezort v stanovisku uvádza, že od udelenia povolenia na vydanie ministrom spravodlivosti musí vydanie prebehnúť do 60 dní. Táto lehota by uplynula v stredu. Slovensko by potom muselo Jandijeva prepustiť z vydávacej väzby. "Predbežné opatrenia Výboru pre ľudské práva nemajú na rozdiel od právne záväzného predbežného opatrenia Európskeho súdu pre ľudské práva či rozhodnutia Ústavného súdu SR o odklade vykonateľnosti vplyv na plynutie uvedenej procesnej lehoty," upozornilo ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok