Nepochopiteľné, vyhlásil Čižnár po preskúmaní sťažností farmárov

TA3 TASR
16.7.2018 13:55

Z celkovo preskúmaných 36 spisov vo veciach farmárov boli zistené pochybenia v desiatich. V deviatich prípadoch dala Generálna prokuratúra pokyn na začatie trestného stíhania. Výsledky preskúmania trestných vecí týkajúcich sa samostatne hospodáriacich roľníkov predstavil v pondelok generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Počet chybných spisov označil za nepochopiteľne veľký.

Pri deviatich pokyn na trestné stíhanie

Pochybenia boli zistené pri desiatich prípadoch, čo je podľa Čižnára pomerne veľký počet. Pri deviatich bol navyše daný pokyn na začatie trestného stíhania. Agrorezort privítal zverejnenie výsledkov skúmania Generálnej prokuratúry SR. "Agrorezort oceňuje rázne kroky prokuratúry a polície, pričom s nimi bude maximálne súčinný tak, ako doteraz," priblížilo MPRV s tým, že aj v spomínaných prípadoch sa osvedčila spolupráca pri dožiadavaní si dokumentov orgánmi činnými v trestnom konaní. Čižnár v súvislosti s výsledkami preskúmania uviedol, že sa chce o nich v blízkom čase rozprávať aj so šéfkou agrorezortu, ktorá stretnutie následne potvrdila. Matečná chce hovoriť aj o pochybeniach prokurátorov v tretine prípadov. "Vysvetlí mu aj systémy kontrol v Pôdohospodárskej platobnej agentúre, ktoré sú každoročne certifikované, akreditované a pod dohľadom Európskej komisie," dodalo MPRV. O výsledkoch rokovaní bude agrorezort informovať.

Podľa Čižnára je systém kontroly na PPA nedostačujúci. "Systém kontroly na PPA (Pôdohospodárska platobná agentúra – pozn. red) je absolútne nepostačujúci, a to je chyba systémová," zdôraznil generálny prokurátor. Uviedol, že sa pri systéme kontroly na PPA vytvára pre jednotlivcov prostredie, kde môžu rozhodovať svojvoľne. Zároveň dodal, že je zvláštne, že sa pri jednotlivých projektoch opakujú rovnaké osoby. Podľa Čižnára sa tieto problémy netýkajú len východného Slovenska, ale začína to byť celé Slovensko. "V týchto krajoch tým policajtom, ktorí tam boli zainteresovaní, ľudia neveria, a ja sa im nečudujem," poznamenal Čižnár s tým, že keď si prokurátor nevšimne pochybenia policajta, vykonáva si dozor biedne.

Farmári nedávno uskutočnili protestnú jazdu na poľnohospodárskych strojoch až do Bratislavy, ktorou chceli dosiahnuť urýchlené riešenie ich roky sa vlečúcich problémov. Tie spísali v takzvanej Košickej výzve. Z nej považovali za kľúčové vytvorenie špecializovaného vyšetrovacieho tímu, ktorý prešetrí prípady utláčaných farmárov, ďalej zabezpečenie toho, aby Pôdohospodárska platobná agentúra vyplácala dotáciu len subjektu, ktorý má k pôde právny vzťah. Za kľúčové považujú tiež vytvorenie korektných a transparentných pravidiel prideľovania pôdy.

OĽaNO: Tvrdíme to už dva roky

K Čižnárovi sa vyjadrila líderka opozičného hnutia OĽaNO Veronika Remišová. "Generálna prokuratúra dnes hovorí o tom, že systém kontroly v rezorte pôdohospodárstva nie individuálnym zlyhaním, ale systémovým zlyhaním. To v praxi znamená, že celý systém je nastavený zle, vytvára korupčné podhubie a živnú pôdu pre rôznych špekulantov. My to tvrdíme už dva roky a dlhodobo hovoríme o pochybných dotáciách, zle pripravených výzvach, či obrovských zlyhaniach v systéme hodnotenia. Generálny prokurátor takisto otvorene hovoril o tom, že niekto chce „obtiahnuť štát", no zdá sa, že ministerka Gabriela Matečná a Slovenská národná strana takéto spôsoby tolerujú a nevedia riešiť problémy v  pôdohospodárstve," tvrdí Remišová.

"Keď zúfalí z farmári cestovali z celého Slovenska stovky kilometrov do Bratislavy, nestretol sa s nimi ani premiér Pellegrini, ani ministerka Matečná. Na našu snahu upozorniť a riešiť  túto nespravodlivosť reagovali len obviňovaním opozície.  Prokurátor explicitne potvrdil, že „keby si každý plnil svoje povinnosti, prokuratúra by nemala o čom konať." Na tlačovej besede potvrdil prokurátor obrovské zlyhania nielen v rezorte pôdohospodárstva, ale aj v Slovenskom pozemkovom fonde, ktorý taktiež riadi nominantka SNS, ako aj v polícii. Oceňujem, že generálny prokurátor priznal zlyhania svojich vlastných podriadených. Zároveň očakávame, že okamžitú zodpovednosť vyvodí vedenie polície," dodáva opozičná politička.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok