Srbi volia v druhom kole prezidenta, víťazom môže byť Nikolič

SITA, TA3
20.5.2012 09:47

Nacionalistická Srbská pokroková strana (SNS) vyhlásila svojho predsedu Tomislava Nikoliča za víťaza druhého kola prezidentských volieb.

Srbi volia v druhom kole prezidenta, víťazom môže byť Nikolič
SITA

O srbských voľbách sme sa rozprávali s politológom Michalom Hrušíkom

V Srbsku v nedeľu opäť otvorili volebné miestnosti, aby si občania v druhom kole zvolili nového prezidenta. Boj o najvyššie kreslo v štáte zvedie líder srbskej Demokratickej strany Boris Tadič a predseda Srbskej pokrokovej strany (SNS) Tomislav Nikolič. Vyše 6,7 milióna voličov môže hlasovať do 20:00 SELČ, pričom predbežné výsledky sa očakávajú ešte v nedeľu večer.

Podľa prieskumov verejnej mienky by sa staronovým srbským prezidentom mal už po tretí raz stať Tadič. Predpovedajú mu zisk 58 percent, zatiaľ čo za Nikoliča by malo hlasovať 42 percent voličov. Líder SNS tak s najväčšou pravdepodobnosťou utŕži od Tadiča tretiu volebnú porážku v súboji o post hlavy sedemmiliónovej krajiny. Proeurópskemu lídrovi k triumfu rozhodujúcim spôsobom zrejme pomôže deklarovaná podpora lídra socialistov a ministra vnútra Ivicu Dačiča, ktorý v prvom kole prezidentských volieb skončil na treťom mieste.

Tadič, ktorý je vyštudovaným psychológom, stojí na čele Srbska od roku 2004 a rázne sa zasadzuje za integráciu krajiny do Európskej únie. Protieurópskeho Nikoliča porazil v druhom kole prezidentských volieb už v aj rokoch 2004 a 2008. V prípade víťazstva bude mať Tadič šancu odštartovať rokovania Srbska o vstupe do EÚ, nová vláda však musieť presadiť tvrdé ekonomické reformy a bojovať proti korupcii. "20. máj je referendom o ceste, ktorou sa Srbsko vydá. Ja si myslím, že jedinou cestou vpred je smerom k Európskej únii," vyhlásil Tadič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok