Ďalší ročník Dúhového pochodu poukázal na problémy LGBT komunity

TA3 SITA TASR
14.7.2018 13:28

Začiatok pochodu za práva LGBT komunity takmer zaplnil Hviezdoslavovo námestie v Bratislave. Na Dúhovom PRIDE Bratislava s odkazom My nikam neodchádzame – PRIDEme dominovali dúhové vlajky a oblečenie v dúhových farbách. Podľa organizátorov na námestí sa zoskupilo viac ako 5000 účastníkov. Na bezpečnosť celej akcie dohliadal veľký počet policajtov rozmiestnených v okolitých uličkách.

Nadväzuje na podobné sprievody vo svete

Dúhový PRIDE 2018 prišla podporiť verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Po vlaňajšom príhovore, v ktorom uvidela, že právnym nevidením párov rovnakého pohlavia nerešpektujeme právo na uznanie a ochranu ich súkromného rodinného života, očakávala od zákonodarcu aby ponúkol právny rámec, ktorý umožní aby sa právo párov rovnakého pohlavia stalo vnútroštátnym právom, uznávaným a chráneným a aby bola na Slovensku rešpektovaná dôstojnosť každej ľudskej osoby. "Právna úprava v otázkach akými sú možnosť vystupovať ako blízka osoba , možnosť prístupu k informáciám o zdravotnom stave partnera, či ochrana osobnosti po smrti, ktorá vyplynie zo zákona , nie je v rozpore s našimi tradičnými hodnotami a ani tieto hodnoty neohrozuje. Rovnako neohrozuje ani inštitút manželstva, tak ako je chránený našou ústavou," uviedla Patakyová.

Účastníkom pochodu sa prihovoril aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, ktorý poukázal, že mladí, šikovní ľudia z LGBT komunity odchádzajú zo Slovenska pre diskrimináciu, šikanu, či nepochopenie.Teológ Ondrej Prostredník, vo svojom príhovore skonštatoval, že naša spoločnosť ako rodina sa musí naučiť prijať všetky deti.

Účastníci pochodu sa po úvodných prejavoch vybrali ulicami Starého mesta za zvukov bubnovej kapely Maribondo. Po návrate na Hviezdoslavovo námestie bude od pokračovať hudobný a tanečný program. Vystúpia Korben Dallas, Sendreiovci, Modré hory, Katarzia s Jonatánom Pastirčákom a tanečná skupina The Kiki House of Vivi. V rovnakom čase je diskusia v Kine Mladosť, ktorej by sa mali zúčastniť aj zástupcovia politických strán Sloboda a Solidarita, Most-Híd, Progresívne Slovensko a SPOLU – občianska demokracia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok