Kim poslal Trumpovi list. Dúfa, že posilnia vzájomnú dôveru

TA3 ČTK
13.7.2018 00:34

Severokórejský vodca Kim Čong-un je presvedčený, že vzájomné úsilie USA a KĽDR prinesie svoje ovocie. Vyplýva to z listu, ktorý poslal americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Ten ho v angličtine uverejnil na svojom twitterovom účte.

Podľa agentúr AFP a Reuters Kim vyzval amerického prezidenta na konkrétne kroky, ktoré posilnia vzájomnú dôveru. Zároveň vyjadril presvedčenie, že vzájomné úsilie prinesie ovocie a novú budúcnosť medzi KĽDR a USA. Kim tiež vyslovil názor, že spoločný summit oboch lídrov pred mesiacom v Singapure zahájil "dôležitý proces" a "zmysluplnú cestu". Kim tiež napísal o možnosti ďalšej spoločnej schôdzky, ktorá by mohla obojstranné vzťahy posunúť dopredu.

Severokórejský vodca podpísal s Trumpom na júnovom summite v Singapure dohodu, v ktorej sa KĽDR zaviazala spolupracovať na likvidácii jadrových zbraní na Kórejskom polostrove. Washington výmenou ponúkol bezpečnostné záruky a možnosť zrušenia protiseverokórejských sankcií.

Kritici Trumpovi vyčítajú, že dohovor neobsahuje žiadne konkrétne dátumy, ktoré by nútili Pchjongjang naplniť ich v praxi. Washington síce dúfa, že likvidácia jadrového arzenálu KĽDR začne v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov, KĽDR však akékoľvek záväzné dátumy odmieta a označuje americké požiadavky za jednostranné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok