Úspech, hodnotil Trump búrlivý summit. Macron poprel dohodu

TA3 ČTK SITA TASR
12.7.2018 14:09

Severoatlantická aliancia je teraz silnejšia ako pred dvoma dňami a spojenecké krajiny súhlasili s tým, že rýchlo zvýšia svoje výdavky na obranu, povedal novinárom na záver summitu NATO v Bruseli americký prezident Donald Trump. Francúzsky prezident Emmenuel Macron síce odmietol, že sa Trump doslovne vyhrážal odchodom z NATO, ale poprel aj akúkoľvek dohodu o zvýšení výdavkov na obranu.

Trump: Na chvíľu to bolo tvrdé

USA sú podľa neho aliancii oddané a nie je potrebné, aby jeho krajina NATO opúšťala. Trump, ktorý podľa diplomatov dôrazne naliehal na rýchlejšie zvyšovanie obranných výdavkov silných európskych ekonomík, si na tlačovej konferencii pochvaľoval "veľmi úspešný summit", ktorý ukázal veľkú jednotu. "Boli to skutočne fantastické dva dni. Áno, v určitej chvíli to bolo trochu tvrdé," podotkol.

Výdavky členských štátov NATO na obranu sa podľa Trumpa budú zvyšovať rýchlejšie. "Oddanosť Spojených štátov NATO je naďalej nesmierne veľká. Ja v NATO verím," povedal Trump, pričom dodal, že členské štáty tejto transatlantickej organizácie sa dohodli, že k zvýšeniu výdavkov na obranu o 37 miliárd eur dôjde z ich strany "rýchlejšie".

Najprv dve, neskôr až štyri percentá HDP

Napriek tomu, že Trump v minulosti NATO kritizoval, vo štvrtok ho označil za "ďalšieho silného spojenca", ktorý je "silnejší ako jednotlivé štáty". Niekoľkokrát však nezabudol zdôrazniť, že Spojené štáty majú v rámci NATO "príliš vysoké výdavky", pričom táto organizácia podľa neho viac prospieva Európe ako Spojeným štátom.

Členské štáty NATO sa v roku 2014 zaviazali, že do roku 2024 budú ich výdavky na obranu dosahovať 2 percentá hrubého domáceho produktu. Trump však požaduje, aby sa výdavky členských štátov zvýšili okamžite a nie až "v roku 2025". Podľa Trumpa majú v konečnom dôsledku výdavky na obranu dosiahnuť štyri percentá HDP. Ruský prezident Vladimir Putin je pre šéfa americkej administratívy ako reprezentant Ruskej federácie konkurentom. Trump nechce, aby bol Putin pre Európu bezpečnostnou hrozbou. Práve preto podľa neho existuje Severoatlantická aliancia.

Trump podľa medializovaných správ na summite údajne otvorene pohrozil NATO, že Spojené štáty pôjdu v otázkach obrany "svojou cestou". Urobia tak v prípade, ak ich spojenci okamžite neposkytnú dve percentá svojho hrubého domáceho produktu na obranu. Lídri NATO sa po Trumpových hrozbách zišli na mimoriadnom zasadnutí. Zástupcov nečlenských štátov údajne požiadali, aby opustili rokovaciu sálu a každý účastník sa musel zaobísť aj bez svojho mobilného telefónu.

Macron: Odchodom z NATO nepohrozil

Francúzsky prezident Emmanuel Macron neskôr poprel medializované správy o tom, že šéf Bieleho domu výslovne pohrozil spojencom odchodom USA zo Severoatlantickej aliancie. "Prezident Trump nikdy, v žiadnom momente, verejne ani súkromne, nehrozil odchodom z NATO," povedal novinárom Macron.

V súvislosti so spormi okolo výdavkov na obranu francúzsky prezident zopakoval, že spojenci ešte v stredu, v prvý deň bruselského summitu, jasne potvrdili záväzok zvýšiť výdavky na obranu na dve percentá HDP do roku 2024. Zdôraznil, že nedošlo k žiadnej dohode o navýšení výdavkov nad dohodnutú dvojpercentnú hranicu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok