2% HDP sú podľa Trumpa málo, krajiny majú do obrany investovať viac

TA3 TASR
11.7.2018 19:41

Americký prezident Donald Trump povedal partnerom zo Severoatlantickej aliancie, že by mali zvýšiť svoje výdavky na obranu až do výšky štyroch percent hrubého domáceho produktu namiesto v minulosti dohodnutého cieľa dvoch percent. Slová amerického lídra zo summitu NATO v Bruseli potvrdila podľa agentúry DPA hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová.

2% HDP sú podľa Trumpa málo, krajiny majú do obrany investovať viac
SITA/AP

"Počas pripomienok na dnešnom summite NATO, (Trump) navrhol, aby členské štáty nielen dosiahli záväzok dvoch percent svojho HDP na obranu, ale aby ho zvýšili na štyri percentá," povedala hovorkyňa Sandersová po rokovaní lídrov NATO za zatvorenými dverami.

"Prezident Trump si želá, aby naši spojenci zdieľali viac záťaže a minimálne splnili už stanovené záväzky," dodala. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa vo všetkých svojich vyjadreniach snaží vystupovať zmierlivo a v duchu jednoty Aliancie. Ústretovosť voči požiadavkám Spojených štátov na vyššie obranné výdavky a spoločné zdieľanie nákladov na chod Aliancie zdôvodnil slovami, že spojenci by to nemali robiť preto, aby "sa zapáčili Amerike", ale preto, že je to v záujme všetkých členov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok