Dzurinda skončil, novým predsedom SDKÚ-DS je Frešo

TASR, SITA
19.5.2012 16:36

Novým predsedom SDKÚ-DS sa stal Pavol Frešo. Ten rovnako ako v prvom kole porazil Luciu Žitňanskú, v druhom kole však získal nadpolovičnú väčšinu hlasov delegátov kongresu. Freša podporilo 242 delegátov, jeho súperku 154. Neplatných bolo osem hlasov.

Novozvolený predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo so všetkou skromnosťou prijíma vyslovenú dôveru delegátov kongresu pri voľbe nového predsedu strany. „Pre mňa je to obrovský záväzok,“ vyhlásil po zvolení. Zároveň poďakoval svojim protikandidátom Lucii Žitňanskej a Viliamovi Novotnému. Podľa Freša bude ťažké nadviazať na to, čo dosiahol Mikuláš Dzurinda. Súťaž sa podľa Freša skončila. Tvrdí, že je predsedom každého člena strany a majú to delegáti tlmočiť aj doma. „Chcem, aby bola SDKÚ-DS jednotná,“ vyhlásil. Zároveň požiadal o 25-minútovú prestávku, cez ktorú sa chce poradiť s krajskými organizáciami a poslaneckým klubom pred voľbami podpredsedov strany.

Ing. Bc. Pavol Frešo sa narodil 21. apríla 1969 v Bratislave. Vyštudoval Elektrotechnickú fakultu Slovenskej technickej univerzity (STU) a titul bakalára získal na Fakulte podnikového manažmentu Ekonomickej univerzity (EU). V rokoch 1990 až 1992 pracoval na živnostenský list a od roku 1993 do roku 2006 bol riaditeľom súkromnej spoločnosti so zameraním na tvorbu informačných systémov.

Pavol Frešo vstúpil do politiky v roku 1992, v rokoch 1992-93 bol podpredsedom Občianskej demokratickej strany (ODS), neskôr Konzervatívnej demokratickej strany (KDS). V rokoch 2003-2005 predseda revíznej a kontrolnej komisie Demokratickej strany (DS), v rokoch 2005-2006 podpredseda DS pre vnútornú politiku. Po zlúčení Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ) s DS v roku 2006 sa stal členom prezídia SDKÚ-DS. V parlamentných voľbách 2006 bol zvolený za poslanca NR SR za SDKÚ-DS, v novembri 2009 bol v regionálnych voľbách zvolený za predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BKS) a túto funkciu vykonáva dodnes. Pavol Frešo je ženatý, má tri deti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok