Ryanair ruší množstvo letov, piloti sa chystajú štrajkovať

TA3 TASR
11.7.2018 11:14

Vedenie írskej leteckej spoločnosti Ryanair sa v priebehu stredy chce stretnúť s odborovým združením pilotov Fórsa, aby sa pokúsilo na poslednú chvíľu zabrániť 24-hodinovému štrajku. Ten je naplánovaný na 12. júla a zasiahne približne 5700 cestujúcich.

Ryanair ruší množstvo letov, piloti sa chystajú štrajkovať
SITA/AP

Letecká spoločnosť tvrdí, že radšej zrušila 30 letov na najfrekventovanejšej trase medzi Írskom a Veľkou Britániou, na ktorej denne uskutoční 290 letov, než aby štrajk zasiahol európske trasy počas letnej dovolenkovej sezóny. Cestujúci, ktorí nedostali email alebo text upozorňujúci na zrušenie ich letu, môžu predpokladať, že vo štvrtok 12. júla odcestujú podľa plánu. Zákazníci, ktorých sa dotne zrušenie alebo odklad letu, si môžu prečítať podrobnosti o svojich nárokoch na webovej stránke Komisie pre reguláciu leteckej dopravy.

Pokiaľ ide o stredajšie rozhovory, vyhliadky na dohodu nie sú veľmi optimistické. A obe strany upozornili, že vzhľadom na nezhody medzi vedením aerolínií a personálom v celej Európe nemožno vylúčiť rozsiahlejšie rušenie letov počas najvyťaženejšieho obdobia v roku - letných dovoleniek, čo sú zlé správy pre cestujúcich. Združenie írskych pilotov Irish Air Line Pilots' Association uviedlo, že dôvodom plánovaného štrajku je prístup manažmentu k transferom pilotov medzi európskymi a africkými základňami aerolínií. Tvrdí tiež, že neexistuje transparentný systém pridelenia ročnej dovolenky a povýšenia.

Odbory sa usilujú o dohodu o tzv. seniorite, ktorá by pilotom spoločnosti Ryanair priniesla férový a transparentný mechanizmus a umožnila im pochopiť prečo sú pridelení na danú základňu, na základe čoho sa rozhoduje o ich transfere, ako sa prideľuje ročná dovolenka a tiež, ako sa prijímajú iné rozhodnutia, ktoré by mali náležite zohľadniť ich odpracované roky a seniorskú pozíciu v spoločnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok