Izrael uzavrel hraničný priechod do Gazy, OSN upozorňuje na následky

TA3 TASR
10.7.2018 22:17

Organizácia Spojených národov kritizuje Izrael za uzatvorenie dôležitého priechodu Kerem Šalom na hranici s pásmom Gazy. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa osobitného koordinátora OSN Nikolaja Mladenova.

Ten vo zverejnenom stanovisku vyzýva Izrael na zvrátenie svojho rozhodnutia. Mladenov v ňom vyjadril znepokojenie z "následkov" tohto uzatvorenia. Taktiež vyzval predstaviteľov militantného hnutia Hamas v pásme Gazy, aby "urobili svoju časť úlohy tým, že zachovajú pokoj, zastavia vypúšťanie (zápalných) šarkanov a zabránia ďalším provokáciám". Izrael uviedol, že dôležitý priechod Kerem Šalom na hranici s pásmom Gazy zatvoril v utorok v reakcii na podpaľačské útoky a pokusy Palestínčanov preniknúť na jeho územie.

Kerem Šalom ostane otvorený iba pre dodávky humanitárnej pomoci vrátane liekov a potravín smerujúcich do pásma Gazy. Uzavretie tohto priechodu nariadil v pondelok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Palestínčania vypúšťajú už od apríla z pásma Gazy na Izrael šarkany a balóny s horiacimi a zápalnými predmetmi. Tie spôsobili na juhu Izraela už zhruba 750 požiarov a podľa tamojších úradov zničili vyše 2600 hektárov poľnohospodárskej pôdy a lesných porastov.

V pásme Gazy, kontrolovanom militantnou organizáciou Hamas, sa od konca marca konajú pravidelné protesty proti 11 rokov trvajúcej prísnej izraelskej blokáde tejto chudobnej enklávy na pobreží Stredozemného mora. Demonštrácie často sprevádza násilie. Izraelské sily pri potláčaní nepokojov používajú streľbu ostrými nábojmi a slzotvorný plyn, pričom zabili už viac ako 130 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok