Slovenská delegácia na čele s prezidentom odcestovala na summit NATO

TA3, TASR
19.5.2012 12:06

Na najväčší summit Severoatlantickej aliancie (NATO) v americkom Chicagu dnes odcestoval prezident SR Ivan Gašparovič spolu s ministrami zahraničných vecí a obrany Miroslavom Lajčákom a Martinom Glváčom.

Slovenská delegácia na čele s prezidentom odcestovala na summit NATO
SITA

Vo vládnom špeciáli spolu s nimi sedí náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek a ďalší členovia delegácie. Na summit v domovskom meste amerického prezidenta Baracka Obamu by mali prísť zástupcovia z približne 60 krajín a organizácií. Okrem zástupcov 28 členských štátov dostali pozvánku aj krajiny, ktoré sa podieľajú na misii ISAF v Afganistane, či ašpiranti na členstvo v Aliancii. Práve Afganistan je jednou z kľúčových tém summitu. Lídri by sa mali dohodnúť, ako bude táto krajina vyzerať do roku 2014, kedy chce NATO odovzdať moc do rúk Afgancom a aké bude ďalšie pôsobenie Aliancie v krajine po tomto termíne. Spojenci sa budú venovať implementácii rozhodnutí zo summitu v portugalskom Lisabone v novembri 2010 a rozvoju aliančných partnerstiev, teda spolupráci s krajinami, ktoré čelia rovnakým hrozbám. Ďalšou témou, ktorá je dôsledkom škrtov v obranných rozpočtoch, je budovanie spoločných projektov. Slovensko podporuje aliančnú iniciatívu Smart Defence a avizovalo účasť na jej štyroch mnohonárodných projektoch. Ide o odstraňovanie nevybuchnutej munície, zdravotnícke služby, oblasť chemickej, biologickej, rádiologickej a jadrovej obrany a výcvik a cvičenia.


Slovenská delegácia na čele s prezidentom podľa plátu priletí do Chicaga deň pred summitom. V prvý deň summitu, teda 20. mája, Gašparoviča spolu s ministrami čaká rokovanie najvyššieho rozhodovacieho orgánu NATO, ktorým je Severoatlantická rada (NAC). Témou sú obranné spôsobilosti a strategické smerovanie Aliancie do roku 2020 a po ňom. Program prezidenta bude pokračovať pracovnou večerou, na ktorej lídri 28 členských krajín prerokujú úlohu Aliancie v Afganistane do roku 2014 a po ňom, ako aj celkovú víziu NATO 2020. Ministri zahraničných vecí budú mať separátnu pracovnú večeru, na ktorej preberú témy ako spolupráca medzi Alianciou a Európskou úniou, Blízky východ a severná Afrika. Na pracovnej večeri ministrov obrany členských krajín NATO sa budú šéfovia rezortov venovať praktickej implementácii takzvaného Chicagského obranného balíka. Minister Glváč na nej vystúpi s prejavom k obranným spôsobilostiam NATO, vrátane nového Systému prehľadu pozemnej situácie (ASG).


Druhý deň summitu bude pokračovať rokovaním o Afganistane, na ktorom budú okrem členov NATO aj zástupcovia ďalších 22 krajín, ktoré do misie ISAF prispievajú. Nasledovať bude posledné rokovanie k operáciám NATO a bezpečnostným výzvam, na ktorom sa zúčastnia zástupcovia členských krajín a 13 partnerských štátov. Ministri zahraničných vecí členských krajín NATO majú na pondelok naplánované rokovanie so zástupcami Macedónska, Čiernej Hory, Gruzínska a Bosny a Hercegoviny, teda ašpirantami na členstvo v Aliancii. Po summite bude pokračovať pracovný program prezidenta otvorením Honorárneho konzulátu Slovenskej republiky v Chicagu a stretnutím s honorárnymi konzulmi SR, ktorí pôsobia v USA. Stretne sa aj s významnými predstaviteľmi politického, spoločenského, kultúrneho života a so zástupcami podnikateľskej komunity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok